Събития Учени от шест страни участват в конференция на Старозагорските бани

Учени от шест страни участват в конференция на Старозагорските бани

Петък, 05 юни 2015 г., 15:31
Размер на буквите

съюз на ученитеНад 300 доклада на участници от 6 страни обсъждат учени на 25-та юбилейна международна научна конференция, организирана от Съюза на учените в Стара Загора. Форумът се провежда на Старозагорските минерални бани, а въгледобивното дружество Мини Марица-изток е за четиринадесети път домакин на срещата. Тази година тя е посветена на 20-годишнината на Тракийския университет и на 100-годишнината от рождението на първия председател и основател на Съюза на учените в

Стара Загора – проф. Въто Груев, който е и първият ректор на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора (преименуван по-късно в Тракийски университет).

Над 350 участника от 6 страни участват в конференцията. Стана ясно, че Старозагорската организация вече има 63 чуждестранни членове.

Конференцията бе открита от председателя на старозагорския съюз проф. Видьо Видев. Представена бе подробна информация за живота и делото на проф. Въто Груев, първия председател и основател на Съюза на учените в Стара Загора, чийто наследници бяха в залата. Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание.

Изпълнителният директор на Мини Марица-изток инж. Андон Андонов, в качеството си на председател на почетния организационен комитет, представи накратко дейността на дружеството, център на българската енергетика и пожела успешна работа на младите учени, докторанти и специализанти дошли да представят своите разработки. Учени от Беларус, Канада, Молдова, Русия и България представиха своите доклади в тематичните секции.

Предстои детайлен преглед и анализ на докладите. Резултатите ще бъдат публикувани през месец август в поредния брой на списанието на Съюза на учените в България.

В края на срещата бяха връчени грамоти на най-добре докладващите автори. От секция Млади таланти бяха определени братята Владислав и Томислав Кръстеви (на 11 и 12 години) от Шумен, които направиха презентация на тема Оползотворяване на полиетилен терефталат.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |