Събития Euronews Futuris заснема видео за проект INSIDDE

Euronews Futuris заснема видео за проект INSIDDE

Петък, 05 юни 2015 г., 07:19
Размер на буквите

rim sgtadaЕкип на Euronews засне видео, специално посветено на европейския проект INSIDDE, в който Регионален исторически музей - Стара Загора е партньор. Керамичните съдове, които ще видите във видеото са от Античния период (III в.) и са предоставени от Старозагорския музей на учени от Университета в Овиедо, Испания, за да бъдат анализирани с иновативния графенов скенер с тераферцови честоти. Целта на изследването е да бъде идентифициран химичния състав на глината и да бъдат получени изображения на врязаната украса на съдовете, която се намира под варовикови налепи.

 

Видеото може да гледате тук: http://www.euronews.com/2015/05/18/hidden-dimensions-3d-scanner-reveals-the-inner-secrets-of-artworks/ 

Ето и превод на статията към видеото:

Отдавна е известно, че под повърхността на произведенията на изкуството се крие важна информация за начина на тяхното създаване. Разкриването на тези тайни чрез методи, които са безвредни за изследвания обект, е предизвикателство за експертите.

Изследователи от университета в Овиедо, Северна Испания мислят, че са открили отговора: скенер, в който е използван широко приложимия материал графен.

Самюел вер Хойе, инженер по телекомуникации, участващ в изследването обяснява неговите предимства: Графенът действа като честотен мултипликатор. Той е способен да генерира високочестотни сигнали от по-ниски честоти по сравнително лесен начин. Графенът също ни позволява да достигнем дълбоко в произведението на изкуството и да идентифицираме химичния състав на материалите.

Графенов скенер

Изображенията, получени с помощта на графеновия скенер следва да бъдат комбинирани с техники за обработка и с високоефективен  3D скенер, за да бъдат генерирани 3D изображения на запечатани обекти, чиито скрити тайни ще могат да бъдат изследвани по-лесно.

Яник Франкен, компютърен специалист от 4DDynamics, който също работи по еврофинансираната програма, описва процеса на получаване на компютърните изображения: Това, което виждаме в момента е истинският цвят на артефакта. Той е осветен виртуално и записан с камера. Технически най-голямото предизвикателство е комбинирането на всички индивидуални сканирания. Те трябва да бъдат подредени автоматично. Ако това не е направено перфектно в рамките на точност от 0,2 милиметра, тогава ще получим наистина лоша реконструкция на цвета.

Скенерът е разработен от учени, които изследват както триизмерни обекти, така и картини, които имат двуизмерна повърхност. Скенерът има ценно приложение в областта на консервацията и реставрацията. Координаторът на европейския проект Хавиер Гутиерез Меана обяснява: Скенерите за изследване на произведения на изкуството са много скъпи. Нашата технология е разработена с цел да бъде много по-достъпна. Търсеният от нас резултат е компактен и лек скенер, който да бъде лесно транспортиран до музеи и лаборатории, за да се изследват артефакти.

Под повърхността

Реставратори в Музея на изящните изкуства в Овиедо, Астурия снабдяват учените с картинни платна за тестване на устройството. Правени са тестове и върху ценни експонати от музея.

Марта Флорес, един от реставраторите в музея, твърди, че резултатите са обещаващи: Може да определим дебелината на лаковото покритие на картината и цветовите слоеве. Може да засечем дали под настоящата картина е имало друга и какви са материалите, които художникът е използвал при рисуването. Правим опити със скенера за идентифицирането на различните материали в картината като лаково покритие, пигменти и др.

Ползата за посетителите

Данните от графеновия скенер се използват за разработването на мобилно приложение базирано на Augmented Reality (AR). Г-н Меана вярва, че музейните посетители ще имат възможността непосредствено да се докоснат до произведението на изкуството: Приложението позволява на посетителя да надникне вътре в самата картина. Например в една от изследваните картини са разкрити графики под слоевете от цветове.

Изследователите се надяват, че графеновият скенер и неговите приложения ще станат реалност на пазара в близките пет години.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |