Събития Стотици старозагорци посещават филмите от Международния фестивал Златната липа

Стотици старозагорци посещават филмите от Международния фестивал Златната липа

Понеделник, 01 юни 2015 г., 07:42
Размер на буквите

IMG 7550

Стотици старозагорци гледат филмите от Международния фестивал Златната липа, който се провежда от 30 май до 3 юни в Стара Загора, отчитат организаторите. Фестът стартира с пищна церемония в събота. Тя започна с мажоретно шествие по пешеходната зона на Стара Загора до сградата на Операта, където по червения килим преминаха десетки известни български актьори и режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни.
Актьорът Веселин Плачков, изпълнил главната роля във филма на Максим Генчев Дяконъ Левский, даде старт на празничната вечер. 

Третото издание на този прекрасен фестивал е най-успешно досега, още по-радващото е, че всеки следващ ще бъде все по-успешен. Това показва, че българската култура и изкуство се развиват. За мен е чест да бъда сред толкова големи имена, творци на българското кино, което се развива бурно в последните години, каза на откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Тази година фестивалът минава под знака на 100-годишнината на българското кино. Носител на третата голяма награда на фестивала ще стане големият български актьор, почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов. Тя ще му бъде връчена на 3 юни.

Председател на международното жури е проф. Станимир Трифонов, режисьор, продуцент и създател на много документални и игрални филми, членове са: Агне Грудите, литовска актриса, Мерседес Гаспар, испански режисьор, Християн Жаак Нууди, оператора от Естония и Вивиан Гоффетт, сценарист.

Средно по 12 прожекции на ден  могат да се видят безплатно в залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека Захарий Княжески.

По традиция в неделя големият български актьор Васил Михайлов, носител на наградата за цялостен принос, засади дръвче на Алеята на липите, под звуците на едноименната песен от филма Петко войвода, изпълнена от певиците на Тракийското дружество в Стара Загора. 
Старозагорската мая е такава – липи, поети, опера, театър и кино! Градът ни е такъв. Поне 150 актьора има завършили от Стара Загора. Тук се раждат режисьори, артисти, а навремето бяхме 4-5-ма, каза обичаният от поколения българи Васил Михайлов. Всеки, който се чувства свързан със Стара Загора, да дойде като усети, че му е време, да засади една липа, да се погрижи за нея. Дойде и моето време - това е първото дърво, което засаждам, подчерта Васил Михайлов. На Алеята на липите грейна и Звезда на славата, която изписва името му. Пред сградата на Държавната опера вече се разлистват посадените фиданки от предходните носители на голямата награда на кинофестивала - актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.

Фестивалът продължава да радва старозагорци не само с близките срещи с едни от най-обичаните артисти у нас и тези от чужбина, но и с безплатните прожекции на подбрани филми, носители на европейски и световни награди.Звезда в алея на липите

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |