Събития Празник на роботиката направиха програмисти от ЗараЛаб

Празник на роботиката направиха програмисти от ЗараЛаб

Събота, 30 май 2015 г., 16:32
Размер на буквите

robko1Празник на роботиката направиха в Стара Загора млади програмисти от новоучреденото сдружение ЗараЛаб и техни приятели и изобретатели от Велико Търново и от Техническия университет в Габрово. В залата на Регионалния исторически музей малки и големи старозагорци се учиха как се управлява робот в импровизираната работилница по роботика.

Най-голям интерес предизвика модел на роботизирана ръка „Робко“ и възможността да си „поговориш“ с него с помощта на компютърна програма, с която 22-годишният Калоян се справи с успех.

Че има различни видове роботи - подводни, мобилни, антропоморфни - вдъхновени от природата, паралелни, летящи, космически, при тях също има закони, научиха дошлите в работилницата.

За да удовлетворят максимално интереса на гостите си, и да зарадват най-малките, младежите направиха ефектна демонстрация на дрон, който полетя в небето над Стара Загора.

„Скоро отваряме старозагорския хакер спейс ЗараЛлаб - на 13 юни в 13 часа и 13 минути, тук, в центъра на Стара Загора”, издаде в аванс Петко Петков, председател на старозагорското сдружение. „Това ще е голямо помещение с отворени врати, всичко за всички е безплатно, всеки е свободен да дойде и да види какво правим, с какво се занимаваме, дали можем да сме си взаимно полезни и какво ще направим заедно”, допълни програмистът. По думите му той и неговите колеги са най-силни в технологиите, а в Стара Загора има много софтуерни специалисти. Идеята е младите хора, които се занимават с музика, изкуство, абсолютно всичко, което може някога да се срещне с компютър, да имат нужната компютърна среда...

Лектори на срещата бяха Орлин Димитров, инженер по автоматика, програмист, който прави летни училища по роботика в цяла България и Невен Боянов - програмист, изобретател, собственик на международна ИТ фирма със седалище във Велико Търново. „Това, което напрактика се получава, са пълни зали на събитията, които организираме. Идеята е да запалим ученици и студенти, деца и техните родители”, коментира Невен Боянов.

Според Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата и координатор на Регионален академичен център Стара Загора, организации, които подкрепят проявата, това е пътят младите хора да се мотивират и да се насочат към тези високотехнологични, но вече изключително дефицитни специалности, а така също да остават да живеят и да работят в нашия град. Това е и начин да се възроди старата слава на града ни като център на роботиката, компютърните и космически технологии. Амбициозните млади специалисти от ЗараЛаб са гаранция, че това може да се случи, но този процес има нужда от сериозна подкрепа от местната, регионална и национална власт, от бизнеса и гражданския сектор, за което си заслужава да се положат усилия.

 

 

 robko2robko3

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |