Събития ЕЦБ пуска възпоменателна евро монета за 30-годишнината на флага на ЕС

ЕЦБ пуска възпоменателна евро монета за 30-годишнината на флага на ЕС

Четвъртък, 28 май 2015 г., 14:52
Размер на буквите
comm euro coin simaia20 1На 29 юни 2015 г. се отбелязва трийсетата годишнина от решението на лидерите на държавите членки на Европейския съюз да приемат европейския флаг като официална емблема на Европейския съюз. За да отбележат случая деветнайсетте държави членки на еврозоната ще пуснат в обращение специална възпоменателна монета, чийто дизайн е определен от гражданите и жителите на еврозоната. Печелившият дизайн е направен от Георгиус Стаматопулос – гравьор от централната банка на Гърция.
Около 75 милиона монети с новия дизайн ще бъдат пуснати в обращение по-късно тази година в деветнайсетте държави членки на еврозоната. Над 100 000 граждани и жители на еврозоната гласуваха в онлайн конкурс  организиран от Генерална дирекция Икономически и финансови въпроси на ЕК. Печелившият дизайн получи подкрепата на около 30% от гласувалите.
Заместник председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис заяви: ‘През няколко години Европейският съюз отбелязва важен момент от своята история с пускането в обращение на възпоменателна евро монета. Тази година ние честваме трийсетата годишнина от приемането на европейското знаме като официална емблема на Европейския съюз. Приветствам спечелилият дизайн на централната банка на Гърция и участието на хилядите европейци в избора му."
"Знамето е символ, който обединява народи и култури със споделени виждания и идеали за по-добро общо бъдеще. Дизайнът представлява дванайсет звезди, които преливат в човешки фигури, прегръщащи раждането на една нова Европа.", заяви г-н Стаматопулос.
Контекст
Националните банки на страните от еврозоната бяха поканени да подадат предложения за дизайн на новата възпоменателна монета, в основата на която да бъде европейското знаме.  Петте най-добри дизайна участваха в онлайн конкурс, в който участие взеха  граждани и жители на еврозоната. Стандартните евро монети имат обща страна, която представя деноминацията на монетата и една национална страна, която представя национални исторически личности, символи и др. 
Това е четвъртата по ред възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение от държавите членки на еврозоната. Първата беше пусната през 2007 г. по повод честването на 50-та годишнина от Римския договор.  Втората беше пусната през 2009 г. по повод на 10-та годишнина от създаването на икономическия и валутен съюз.  През 2012 г. беше пусната възпоменателна монета по повод 10-та годишнина от пускането в обращение на евро банкноти и монети.
Възпоменателните монети са винаги със стойност от 2 евро и се пускат в обращение във всички държави членки на еврозоната.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |