Събития МЗХ удължи срока за директните плащания до 29 май по искане на браншовите организации

МЗХ удължи срока за директните плащания до 29 май по искане на браншовите организации

Четвъртък, 28 май 2015 г., 12:46
Размер на буквите
jfjmq1419835908МЗХ удължи срока за подаване на заявленията за директните плащания за кампания 2015 г. до 29 май без санкции, след допитване до браншовите организации в сектора. Министерството предложи три варианта на бизнеса – да няма удължаване на срока, той да бъде удължен с 2 седмици или с 1 месец. Браншовите организации изпратиха своите становища, в които одобриха 2 седмичния срок.
Към момента са подадени над 110 000 заявления от земеделски производители, които обхващат над 3,40 млн. ха от общо 3,49 млн. ха използваема земеделска земя (към 2014 година). До момента общинските служби по земеделие работят по график и събота и неделя, за да могат да бъдат приети  и обработени всички заявления. В срок до 23 юни 2015 г. земеделските стопани могат да подават заявления с 1% санкция за всеки просрочен ден след 29 май 2015 година. В кампанията бяха въведени и някои улеснения за самите земеделски стопани при подаване на заявленията. Те могат да виждат кадастралните имоти при очертаване на площите си, а с цел да се намалят застъпванията, в ИСАК те имат възможност да виждат и очертаните от другите стопани преди тях площи. Заради новостите в директните плащания през тази кампания, които са въведени в целия Европейски съюз, Министерството на земеделието и храните проведе и информационна кампания за земеделските стопани във всички 28 областни града на страната, като интереса към нея беше много голям.
По искане на браншовите организации беше удължен и срокът за подаване на документи за всички схеми за преходна национална помощ, както и за мерките по Програмите за развитие на селските райони (ПРСР 2007-2013 г. и ПРСР 2014-2020 г.), за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане, подавано по реда Наредба № 5 от 27 февруари 2009 година.
През тази кампания беше въведено и изискването за задължително правно основание за ползването на земеделските земи, като по този начин се въвежда базова справедливост в поземлените отношения. В предходната кампания са получени около 100 млн. лв. субсидии за площи, за които не е имало правно основание за ползване. По този начин е била и намалена единичната ставка за декар, която са получили земеделските стопани.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |