Събития Министерство на земеделието и храните инициира промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в подкрепа на животновъдите

Министерство на земеделието и храните инициира промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в подкрепа на животновъдите

Четвъртък, 21 май 2015 г., 14:41
Размер на буквите
DSC 3146 resizedМинистерство на земеделието и храните инициира  промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в подкрепа на животновъдите и млекопроизводителите. Това заяви на брифинг министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведена среща с премиера Бойко Борисов и представители на животновъдни организации и млекопроизводители в Министерски съвет. Министър Танева бе категорична, че с промените, всички ползватели на постоянно затревени площи, които не притежават животни, ще бъдат задължени или да се снабдят с такива или договорите им ще бъдат прекратени.
„Основната промяна в Закона ще бъде, че всички ползватели на постоянно затревени площи, включващи пасища, ливади от общини и/или от държавата, които не притежават животни, или достатъчно на брой такива, ще бъдат задължени до 2 февруари 2016 г. или да се снабдят с животни по тази норма, или договорите ще бъдат прекратени“, каза министър Танева и уточни, че става въпрос за договори, които представляват около 35% от постоянно затревените площи, собственост на общини и държавата. По думите й, другите промени целят подобряване на процедурата по разпределение на фонда от постоянно затревени площи между животновъдите по определената норма. 

Министърът на земеделието допълни, че до края на деня проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане на интернет-страницата на МЗХ и процедурата за приемането на законопроекта ще бъде стартирана.

Десислава Танева заяви още, че втората мярка, която държавата ще предприеме в подкрепа на животновъдите и млекопроизводителите е чрез помощ по схемата de minimis да бъдат разпределени по 7 лв. на овца-майка, а за млечното говедовъдство по 100 лв. на млечна крава, като общият бюджет за двете помощи е 26 млн. лв. Очаква се решението да бъде прието на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

„За новата учебна година Министерството ще приложи и Схема „Училищно мляко“ за детските градини и училищата с общ бюджет около 8 милиона лева“, подчерта министър Танева и допълни, че тази схема има много малък процент европейско подпомагане.

Десислава Танева съобщи още, че в момента се готвят и изменения на изискванията по БДС за млечни продукти, както и изискването за етикетиране и с българското знаме на продукти, съдържащи българско мляко.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |