Събития Калфин предлага промени в Кодекса на труда улесняващи розопроизводителите

Калфин предлага промени в Кодекса на труда улесняващи розопроизводителите

Сряда, 20 май 2015 г., 08:29
Размер на буквите
Ivailo KalfinМинистърът на труда и социалната политика и вицпремиер Ивайло Калфин ще предложи днес промени в Кодекса на труда, улесняващи розопроизводителите. Това стана ясно на срещата му с кмета на Казанлък Галина Стоянова вчера, съобщиха от Общината. Срещата е по повод началото на розовата кампания и желанието на розопроизводители и производители на продукти на розова основа да бъдат улеснени при наемането на сезонни работници.

Заедно с кмета Галина Стоянова на срещата е присъствала и Веселина Ралчева, представител на Българската асоциация „Биопродукти“.

Вицепремиерът Ивайло Калфин е запознал Галина Стоянова и Веселина Ралчева с проектозакона, който ще бъде внесен от негово име на днешното заседание на Министерски съвет, за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Със законопроекта се предлага приемане на нова разпоредба в чл. 114 а от КТ заради необходимостта от регламентиране на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, възлагана от регистрирани земеделски стопани чрез сключване на трудови договори за един ден. Трудовите договори ще могат да се сключват само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят за професии, неизискващи специална квалификация.

Предвидено е, че с един работник такива временни договори могат да бъдат сключвани за общо не повече от 90  работни дни в календарната година. В текста се предвижда за тях да не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите (НАП), за изпълнение на работата не се връчва длъжността характеристика и не се издава заповед за прекратяване на този договор.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонна селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

С тази промяна, която след това ще бъде внесена в Народното събрание, се дава възможност на розопроизводителите да ползват още една, трета, форма за наемане на работна ръка – т.нар. ваучери или еднодневни трудови договори. Това е въпрос, за който розопроизводителите  настояваха да бъде законодателно решен.

розобер

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |