Събития Големият български актьор Васил Михайлов ще получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ 2015 за цялостен принос в киното

Големият български актьор Васил Михайлов ще получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ 2015 за цялостен принос в киното

Вторник, 19 май 2015 г., 08:39
Размер на буквите

Васил МихайловГолемият драматичен и киноактьор Васил Михайлов ще бъде специалния гост на тазгодишното издание на филмовия фестивал „Златната липа“ (30 май – 3 юни) в Стара Загора. Васил Михайлов ще посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, в която вече растат липи, посадени от предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.

Наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното ще бъде връчена на бележития български актьор на 3 юни. Новината беше съобщена от директора на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Церемонията по засаждане на липата и откриване на звезда на славата на Васил Михайлов ще се състои на втория фестивален ден – 31 май (неделя) от 12,30ч., до западния вход на Държавна опера Стара Загора.

Васил Михайлов е знаково име в историята на българското кино. Той е роден в Стара Загора на 6 април 1938г. Казва, че и до ден днешен е силно свързан с родния си град. Като дете е бил ученик в V-то средно (сега основно) училище в Стара Загора. В училището по онова време е имало драматичен състав, в който Васил играе първите си театрални роли и се увлича по актьорската професия. През 1964г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Мандаджиев. В киното и на театралната сцена изиграва десетки знакови роли. Пресъздава образите на 11 големи исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други. В сърцата на поколения българи остава незабравим като Капитан Петко Вайвода в едноименния телевизионен сериал. Навярно ролята му пасва толкова добре и заради неговия произход - родът му произхожда от бежанско семейство от Мараш – Западна Тракия. И днес Васил Михайлов подкрепя движението на тракийските дружества в България. През 1995г. е обявен за почетен гражданин на своя роден град.

Фестивалът „Златната липа“ 2015 ще бъде открит на 30 май (събота) в сградата на Старозагорската държавна опера от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и неговия създател Магдалена Ралчева. Входът за церемониите по откриване и закриване на фестивала, както и за всички прожекции от програмата на събитието, са напълно безплатни и при вход свободен за желаещите да станат част от киносъбитието на годината.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |