Събития Драгомир Стойнев подготвя законопроект за държавните предприятия

Драгомир Стойнев подготвя законопроект за държавните предприятия

Понеделник, 18 май 2015 г., 06:54
Размер на буквите
Драгомир Стойнев
Законопрект за държавните предприятия подготвя старозагорския депутат Драгомир Стойнев. В България капитализмът е див, той експлоатира хората, а държавата във всеки един момент е изправена пред опасността някой чужд инвеститор да изтегли своите капитали, да затвори фабриките си и държавата да бъде поставена на колене, обясни бившият икономически министър.

Стойнев обяви, че работи върху законопроект за държавните предприятия, който ще е първа стъпка от политиката за спасяване и стабилизиране на националния капитал.

Подготвям законопроект, който предполагам ще разбуни духовете, но ще е стъпка икономиката ни да бъде по-малко зависима от външни фактори. Малка държава като България е заложник на частния капитал, който много бързо може да бъде изтеглен и  държавата да бъде поставена на колене. Истината е не в национализацията, а в държавните предприятия, категоричен е Стойнев. Според него държавата може да създаде печеливши структури в ключови сектори, които да се управляват професионално и да работят на пазарен принцип. Те могат да бъдат публични, да се качат на борсата. Той припомни, че в световен план до 2010 г. в топ 10 на големите предприятия няма нито едно държавно, но в момента те са вече пет.

Държавните предприятия имат поставена цел, печелят и дивидентът остава тук, в страната. Не говорим за нарушаване на конкуренцията, но защо в сектори като телекомуникациите например да няма и държавен оператор. Защо да не се създаде български аграрен холдинг, със задача да помогне за обединяването на българските земеделски производители с основна цел да ги извади на външни пазари?, попита бившият икономически министър.

Според Стойнев трябва да има национален капитал, който да стимулира икономиката, малките и средните предприятия, държава, която да закриля и работещите.

Всеки се оправдава с предишните, никой не говори за бъдещето. За мен посоката е новата роля на държавата в икономиката. Ние наистина трябва да привличаме частен капитал, трябва да се усвояват европейски средства, но в крайна сметка трябва да има и държавна политика и ролята на държавата трябва да бъде ключова, коменитра депутатът.

По време на моето управление нямаше нито един протест на работници или на предприятие. Да, имаше само един протест-протестът на милионерите. Тоест ВЕИ производителите стачкуваха пред министерство. Милионерите бяха недоволни. Спомнете си, имаше желание да се наложи такса от 20% върху ВЕИ-тата и президентът Плевненлиев сезира Конституционния съд, за да подкрепи ВЕИ производителите и тази такса отпадна. Сега обаче трябва да има действия на Теменужка Петкова и в тази посока, заяви Стойнев.  

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |