Събития Николай Николов: Работим за пълноценното интегриране на България в европейския енергиен пазар

Николай Николов: Работим за пълноценното интегриране на България в европейския енергиен пазар

Четвъртък, 14 май 2015 г., 15:24
Размер на буквите

Николай НиколовАктивно работим за пълноценното интегриране на България в общия енергиен пазар на Европейския съюз. Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов на дискусионен панел, посветен на решенията и предизвикателствата пред критичната ситуация на енергийния сектор в развиващите се страни. Събитието се провежда в рамките на Международния регулаторен енергиен форум Енергия 2020 в Прага, Чехия.

Обсъдени бяха въвеждането на новия енергиен пазарен модел, финансирането на критичната инфраструктура и енергийните проекти, както и бизнес моделите, стратегиите и възможностите в динамичния енергиен сектор. В международния форум участваха още представители на Чехия, Хърватия, Словакия, Италия, Румъния, Сърбия и Оман.

Заместник-министър Николов очерта концепцията за участието на страната ни в регионалния и европейския енергийни пазари. Тя предвижда действия по разработване и осъществяване на политика за развитие на конкурентен и прозрачен национален електроенергиен пазар чрез внедряване на ефективен пазарен модел. Българската концепция планира и участие в координацията на регионалните енергийни инициативи, както и работа по рамковите насоки и мрежовите кодекси за създаване на общ европейски енергиен пазар.

Българският заместник-министър представи пред аудиторията основните елементи на електроенергийният пазар в България, като нетен износител на електроенергия. Той запозна участниците във форума с предприетите нормативни промени от страна на българското правителство в Закона за енергетиката, които вече дават положителен резултат върху енергийния сектор у нас. Заместник-министър Николов подчерта, че либерализацията на пазара в България е друга мярка, която ще допринесе за свиване на финансовия дефицит в системата. Очаква се нейното пълно интегриране от 1 януари 2016 г., като към момента българското правителство води интензивни разговори със Световната банка в тази насока.По думите на Николов първите стъпки към либерализацията на пазара вече са налице чрез създаването на Българската енергийна борса, чиято дейност ще оперира скандинавският Nord pool spot.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |