Събития Изграждането на интерконектора България-Сърбия ще повиши енергийната сигурност на региона

Изграждането на интерконектора България-Сърбия ще повиши енергийната сигурност на региона

Сряда, 13 май 2015 г., 13:56
Размер на буквите

bulgartransgaz chirenИзграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия ще повиши енергийната сигурност както на нашите две страни, така и на региона като цяло. Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов в Белград, на среща с държавния секретар на Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия Миряна Филипович. Интерконекторът ще допринесе за диверсификацията на маршрутите на природен газ и ще повиши междусистемната свързаност на двете страни, каза още Николов.

По първоначални технически параметри проектът се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия.

Предвид бързо променящата се световна газова карта, изграждането на интерконекторните връзки на България със съседните страни има ключово значение за намаляване енергийната зависимост на страната и региона, категоричен бе заместник-министър Николов. По неговите думи реализацията на интерконектора със Сърбия е важен елемент за постигане на диверсификация както на източниците, така и на маршрутите за доставка на природен газ. За ускоряване работата по проекта на срещата присъстваха и ръководствата на държавните компании Сърбиягаз и Булгартрансгаз. Обсъден бе и напредъкът на работата по актуализацията на параметрите, разписани в Меморандума за изграждане на интреконекторната връзка, подписан през 2012 г. Изпълнението на българо-сръбския проект е разделено на две фази, като финансирането по първата фаза се осъществява със средства по ОП Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2014 г., а по втората фаза – по ОП Иновации и конкурентоспособност за настоящия програмен период 2014-2020 г.

В рамките на срещата двете страни заявиха категоричната си подкрепа за проекта и се обединиха около необходимостта от ускоряване работата по изграждането на интерконектора. Междусистемната газова връзка България-Сърбия е обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |