Събития Честване на 75-та годишнина от рождението на проф. Митко Гогошев

Честване на 75-та годишнина от рождението на проф. Митко Гогошев

Сряда, 13 май 2015 г., 12:16
Размер на буквите
Проф.Митко ГогошевОбщина Стара Загора, Институт за космически изследвания и технологии-филиал Стара Загора, Регионален академичен център Стара Загора и Регионална библиотека Захари Княжески организират на 28 май 2015 г. в Зала на Регионална библиотека Захари Княжески от 18.00 ч. честване на 75-та годишнина от рождението на проф. Митко Гогошев – основател и дългогодишен директор на Базова обсерватория на Института за космически изследвания при БАН в Стара Загора. Основоположник на космическите изследвания в Стара Загора

Проф. Митко Маринов Гогошев е роден на 15 април 1940 год. в с. Златия, област Монтана. Завършва Софийския университет Св. Св. Климент Охридски, специалност физика през 1965 година. Създател и дългогодишен ръководител (1974 – 1987) на Базовата обсерватория на Института за космически изследвания (ИКИ) при Българска академия на науките. Доктор на физическите науки е от 1982 г., а от 1984 – професор в ИКИ – БАН.

В периода 1977 – 1987 г. проф. Митко Гогошев е един от инициаторите на космическия проект България – 1300, активен участник в реализирането на част от приборния състав и научната програма на този спътник, а така също и на експерименти по програмата на първия български космонавт Георги Иванов. Проф. Гогошев е ръководител от българска страна на международния космически проект Вега за изследване на Халеевата комета (1984 – 1986). Под негово ръководство и с негово участие са изработени редица фотометри за изследване собственото излъчване на земната атмосфера. Тези фотометри успешно работеха както на космически спътници и ракети (Интеркосмос – 19, България – 1300, геофизичните ракети Вертикал - 6, -7, -10, на индийската ракета Центавър), а така също и на територията на земни станции у нас, в Куба, Индия и Гърция.

По време на своя активен творчески живот проф. Гогошев е издал над 250 научни публикации на български, английски, руски, френски и гръцки език у нас и в чужбина, множество научно-популярни статии, над 2 000 лекции в страната и чужбина. Проф. Гогошев е автор и на няколко монографии и научно-популярни книги. Той бе член на Международната академия по астронавтика в Париж, Ню Йоркската академия, САЩ, Международната федерация по астронавтика, Американското планетно дружество. Включен е в международния биографичен сборник Who’s Who in the World, а така също и в сборника 5000 Personalities of the World на Американския биографичен институт.

Признание за неговите качества на организатор, новатор, обединителна, творческа и активна фигура е изборът му за зам. председател на Съюза на учените в България, а от 1990 г. е председател на клона на Съюза в Стара Загора.

Проф. Митко Гогошев е и един от активните инициатори за създаването на Тракийския университет в Стара Загора и председател на Настоятелството му.

Проф. Митко Гогошев е почетен гражданин на Стара Загора.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |