Събития Праисторическата къща е тема на Международен симпозиум в Стара Загора

Праисторическата къща е тема на Международен симпозиум в Стара Загора

Вторник, 12 май 2015 г., 09:36
Размер на буквите
Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр.22 доклада ще бъдат представени на Международния симпозиум Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр. в профанен и сакрален контекст, който ще се проведе от 14 до 17 май 2015 г. в Стара Загора. Освен българските специалисти, свои изследвания ще презентират учени от Германия, Русия, Унгария, Сърбия, Австрия и Македония.
Темата на международния симпозиум в Стара Загора е изключително актуална за мнозина български и европейски праисторици, някои от които ще представят своите нови наблюдения от разкопки, други ще аргументират интерпретациите си. Място ще намерят изследвания за строителството на двуетажни къщи, преднамереното запалване на къщите и тяхното погребване, ежедневието в дома и т.н. Дискусиите ще бъдат крачка напред към по-пълно познаване на живота на хората, създали първата европейска цивилизация, в която регионът на Стара Загора има утвърдено от науката важно място.

Дискусията за живота и смъртта на праисторическата къща в Стара Европа през VІ и V хилядолетие пр. Хр. припламва периодично. В последните години учените спорят и търсят аргументи както за технологичните аспекти на жилищното строителство, така и за мястото на къщата в религиозно-митологичната система. Археологическите проучвания на селища от късната праистория в Предна Азия и Европа откриват все по-неочаквани аспекти от живота и представите на древните хора.

Научен ръководител е чл.кор. проф. д.и.н. Васил Николов. Симпозиумът се организира от Община Стара Загора, Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора. Официалното откриване на симпозиума е на 14 май от 19.00 ч. в музей Неолитни жилища .

Пресконференцията ще се проведе на 14 май /четвъртък/ 2015 г. от 11.00 часа в зала №2 на Община Стара Загора.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |