Събития Лъвчето Багаин е символ на Европейското първенство по Ушу

Лъвчето Багаин е символ на Европейското първенство по Ушу

Вторник, 12 май 2015 г., 07:02
Размер на буквите
Лъвчето БагаинБагаин ще се казва лъвчето, което е талисман на Европейското първенство по Ушу, което започва на 17 май в Стара Загора. Кръстник е Инициативният комитет за провеждане на събитието, съобщи председателят му Маноил Манев, който е и член на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по Ушу. Багаин е стара българска дума за звание, която означава според специалистите – външен болярин на българската държава.
Човекът е влизал в роля на външен министър,когато се е налагало, сподели откъде идва наименованието на лъвчето-талисман Манев. Той припомни и мотото на шампионата най-древният боен спорт, в най-древния град, което също било взето под вниманието при избора на име.

Около месец, старозагорци и фенове на бойните изкуства, даваха различни идеи в социалната мрежа, за да бъде избрано подходящо име на лъвския тотем, обясниха организаторите. Едно от най-спряганите имена до днес бе Зарко, но тъй като е разпознавамо само за заралиите и разбиращите български език, има опасност талисманът да бъде възприет повече като плюшена играчка, отколкото като символ на състезанието. С тези мотиви от Инициативния комитет за събитието решили да се спрат на старобългарската титла, тъй като и при официалното откриване на събитието, на 17 май, от 21.00 часа, на Античния форум, умения ще покажат членовете на прабългарската школа Багатур.

В срещата с медиите, по повод предстоящото откриване на Европейския шампионат по Ушу, взеха участие и някои от първите пристигнали в Стара Загора състезатели – украинските отбори по Ушу и Винг Чун. По покана и с помощта на кмета Живко Тодоров участниците от град Мариопул са пристигнали по-рано, за да могат да се настроят за състезание, предвид напрегнатата обстановка в родината им. Руслан Осанов - президент на Марионополската федерация по Ушу и Виталий Болдирев - заслужен треньор на Украйна, представиха четирима от успешните украински състезатели по бойни спортове.

Бългapcĸият нaциoнaлeн oтбop щe ce пpeдcтaви c нaд 60 дyши, ĸaтo 22-ма oт тяx ca oт гpaдa дoмaĸин. Двама старозагорци ще са в съдийския състав по време на бойната надпревара – Магдален Симеонов и Георги Димов, подчерта Маноил Манев.

Зpитeлитe щe имaт възмoжнocттa дa нaблюдaвaт дeмoнcтpaциитe нa бoйнитe тexниĸи oт cвeтoвнa вeличинa нa 10-тe нaй-дoбpи в cвeтa cъcтeзaтeли пo yшy oт Kитaй, ĸaĸтo и нa нaй-гoлeмитe мaйcтopи пo винг чyн.

Cпopтният фopyм пo изтoчни бoйни изĸycтвa щe бъдe пpeдшecтвaн oт пъpвия Eвpoпeйcĸи шaмпиoнaт пo винг чyн, ĸoeтo щe ce пpoвeдe oт 13 дo 16 мaй.

На официалното откриване на европейското състезание са поканени министърът на спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова, делегати и гости. На церемонията ще присъства и Ю Дзай Дзин, вицепрезидент на МОК, като повод за 3-дневното му посещение в Стара Загора е и 30-годишнината на Ушу в Европа, която ще се чества в Града на липите.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |