Събития Брауновият газ - откритие, което може да промени разбирането ни за енергийните ресурси на планетата

Брауновият газ - откритие, което може да промени разбирането ни за енергийните ресурси на планетата

Петък, 08 май 2015 г., 10:48
Размер на буквите
 
Yull BrownРегионален академичен център Стара Загора номинира откритието Браунов газ за кампанията на БАН и в. Стандарт Десетте научни чудеса на България. Брауновият газ е получен чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят. Това не е нещо ново - електролизата е открита преди близо два века от Майкъл Фарадей.
Новото е, че когато двата газа след това се смесят, дори под налягане, те не експлоадират, а се свързват мирно и тихо. От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света, така Юл Браун формулира сам своето откритие.

 Истинското име на Юл Браун (Yull Brown) е Илия Вълков, роден точно в полунощ на Великден през 1922 г. Религиозен по природа, учи за свещеник в семинария. Въпросът за създаване на Брауновия газ му идва наум докато чете Библията, на 17 години. Във Второто послание на св. Петър се казва че един ден земята ще бъде погълната от огън. Той се запитва как е възможно след като по-голямата част от земята е заета с вода. Може би водата може да се превърне в огън…

Любимата демонстрация на Юл Браун е да измине с кола 1600 км без гориво, само с бидон с 4 л вода и две Браунови батерии, които преобразуват водата в газ.

Пламъкът на брауновия газ е с особени свойства: без да използва кислорода наоколо, той може да реагира и да топи всякакви материали - реже стомана като кашкавал, топи и споява, изгаря и разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, прави от водата гориво, произвежда електричество, създава вода в пустинята, суши въглища, пречиства рудата и т. н. - безброй приложения във всички области на живота. При това пламъкът се държи като разумно същество - сам повишава или намалява температурата си според материала, който се поднася пред него. Тези свойства на газовата смес още не са разгадани и описани в научно издание.

През 1977 и 1978 г. Юл Браун патентова своя газ и генератора за него в Австралия и в САЩ. Въпреки огромния научен и медиен интерес обаче, въпреки многото демонстрации, лекции, семинари, откритието не е категорично прието и до днес. Все още липсва обяснение защо пламъкът действа избирателно към всеки материал и в каква реакция влиза с него. Хипотезата, че водородът и кислородът се държат не в обичайното състояние, не стига да обясни това странно поведение, което сякаш е извън физичните и химичните закони. Може би такова е и естеството на Благодатния огън, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма Възкресение Христово построен върху Божия Гроб в Йерусалим.

През 1981 г. Юл Браун основава фирмата Brown Energy в Сидни и започва да прави генератори. През 1984 г. продава първия на Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Генератори има и в Южна Канада. Производството на единични бройки обаче е скъпо и Браун пуска фючърсни акции.

Събира огромна сума, но не я използва рационално. Той разбирал от наука, но не и от бизнес. Освен това бил необщителен, даже параноик - страхувал се да не откраднат изобретението му, затова отказал офертите за съвместна дейност, фирмата му стига до фалит и избухва скандал. В него към излъганите вложители се присъединяват скептичните учени, както и конкурентните газови и автомобилни концерни. Стига се дотам, че през 1992 г. Юл Браун заминава тайно за САЩ и живее там почти до смъртта си през 1998 г. Умира като последен бедняк в болница в Рькууд, близо до Сидни, от остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Погребан е в местното гробище, а цялото му имущество, работилницата и инструментите са продадени на търг за погасяване на дълговете му. Не е оставил наследници, а сроковете на патентите му отдавна са изтекли.

Преобладаващото мнение на експертите в сектора е, че петролните гиганти няма да позволят широко приложение на това откритие... докато не се изчерпат газа и нефта.

Регионален академичен център Стара Загора номинира това откритие за конкурса Десетте научни чудеса на България, тъй като оценява огромния му потенциал, който може да промени разбирането ни за енергийните ресурси на планетата.
Условията за конкурса и постъпилите досега номинации в двата раздела Научни чудеса и Млад откривател можете да видите на електронния адрес на кампанията: http://www.nauchnichudesa.com, която приключва на 24 май.

Първият етап на конкурса която приключва на 24 май т.г. В началото на юни, в Българската академия на науките ще се проведе дискусия, където ще бъдат представени постъпилите предложения от цялата страна. Кампанията ще продължи с национално гласуване на номинираните на първия етап предложения.

Победителите ще бъдат обявени на специална церемония в края на годината.

Разчитаме на подкрепата ви за нашата номинация, която можете да изразите с гласуване още на този етап на посочения сайт на кампанията.

РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА

Generator

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |