Събития За първи път старозагорско участие в програмата на кинофестивала Златната липа 2015

За първи път старозагорско участие в програмата на кинофестивала Златната липа 2015

Петък, 08 май 2015 г., 10:15
Размер на буквите
Fori.avi.Still001Третото издание на кинофестивала Златната липа (30 май – 3 юни) ще покаже в извънконкурсната програма три нови заглавия на български игрални филми Прелюбодеяние (2014), Събирач на трупове (2015) и Омбре (2014), създаден по едноименния роман на старозагореца Емил Тонев, който е и сценарист на филма. В Омбре, на режисьора Захари Паунов, определян като балкански уестърн, участват Валери Йорданов,
Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Филмът получи Златна роза на филмовия фестивал във Варна през октомври за постижения в актьорските изпълнения.

Емил Тонев е писател, сценарист и журналист, автор на книгите Граница , Цветовете на вълчия сън и Омбре. Сценарист е на игралните филми Граница и Сомбреро блус, сценарист и режисьор е на документалния филм Имам една идея (1997, в съавторство с Илиян Симеонов). Негови творби са издавани в Италия, Германия, Сърбия, Хърватия, Македония и др.

Във филма, който представя България в конкурсната програма на Златната липа - нашумелия зад граница игрален филм Урок (2014г.), участва и актьорът Христофор Недков, познато и обичано име от старозагорската театрална сцена. Урок е създаден по действителен случай от недалечното минало. Авторите Кристина Грозева и Петър Вълчанов се вдъхновяват от историята на 37-годишната учителка по български и английски език в плевенското село Славяново Поля Даскалова, която през 2010г. обра банка с пистолет-играчка и отмъкна 21 600 лв. под заплахата да изгуби ипотекираното си жилище.

Преди Урок Фори спечели много почитатели и с участието си в игралния Аварийно кацане на БНТ.

Урок е откупен за разпространение в САЩ и още 14 държави, а от 15 май най-сетне тръгва и по екраните у нас. Зрителите на Златната липа ще могат да го гледат безплатно като част от конкурсната програма на фестивала.

Програмата на феста, посветена на 100 години Българско Кино, включва общо 5 игрални, един документален и 7 късометражни филма.

Документалното кино ще бъде представено с филма на Диана Иванова „Чуй“ (2014) с участието на Нери Терзиева. Седемте късометражни филма са произведени през 2014 година и носят следните заглания: Каин, Последният опит, Не ѝ казвай, Мимикрия, Смъртоносци, Контражур, Слънце по време на дъжд.

Част от програмата, посветена на „100 години българско кино“ ще бъдат съпътстващите прояви на фестивала Златната липа – дискусия с участието на Марта Вачкова, Андрей Слабаков и Момчил Карамитев, които ще разкажат за емблематичните български актьори Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев. Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си Актьорът в киното, а драматургът Юрий Дачев книгата си, посветена на една от най-забележителните български актриси, създала големи роли в киното ни - Емилия Радева.10847474 368224656703039 3185185293176578182 o

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |