Събития Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще отбележи Деня на Европа в София

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще отбележи Деня на Европа в София

Четвъртък, 07 май 2015 г., 15:07
Размер на буквите
9 05 den EUЗаедно с президента на България г-н Росен Плевнелиев и български депутати в Европейския парламент г-жа Георгиева ще участва от 11.30 часа на 9 май, събота, в Младежкия ден на отворени врати в Дома на Европа в София. За станалото вече традиционно събитие, организирано съвместно от Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент, двете институции ще отворят офисите си за студенти и ученици с интерес към Европейския съюз. Младежите ще могат да се срещнат, поговорят и обменят идеи с гостите за ползите от обединена Европа, европейските ценности и как да използваме членството, за да променим настоящето и бъдещето на България към по-добро.

Г-жа Кристалина Георгиева ще пристигне в София ден по-рано. На 8 май., петък, заедно с министър-председателя г-н Бойко Борисов и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова тя ще участва в официалната церемония по откриване разширението на софийското метро. Събитието ще се състои на метростанция Александър Малинов.

Г-жа Георгиева ще бъде гост и на честването на 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец в централата на БЧК (бул. Джеймс Баучер 76).

Следобед заместник-председателят на ЕК ще се включи в инициативата на Европейската комисия "Отново на училище", като ще се срещне и разговоря с ученици и учители от 164-а гимназия с преподаване на испански език Мигел де Сервантес, ул. Султан тепе 1, София. Срещата ще започне от 14.00 часа. Г-жа Георгиева избра Испанската гимназия заради успехите на нейните възпитаници. В 8-годишната история на конкурса на ЕК за млади преводачи Juvenes Translatores Испанската гимназия е единственият участник от България, печелил състезанието два пъти. През 2014 г. Деница Пенчева е победител от България с превод от испански на български език. А през 2008 г. Стефани Хаджийска също от Испанската гимназия печели конкурса с превод от английски на български език.

В понеделник, 11 май, г-жа Кристалина Георгиева ще посети Добрич. Там тя ще участва в честванията на празника на светите братя Кирил и Методий и ще открие изложба на художника Преслав Кършовски в градската художествена галерия. Заедно с кмета на града г-жа Детелина Николова ще посетят регионалното депо за битови отпадъци Стожер, изградено със средства от европейския бюджет, за който г-жа Георгиева отговаря.

Бележки за редакторите

Събитията от програмата на г-жа Кристалина Георгиева са отворени за представители на медиите.

Ден на Европа

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Той се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. Декларацията на Шуман е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на Европейския съюз.

Младежки ден на отворените врати в Дома на Европа

В Деня на Европа Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент традиционно отварят вратите си за млади хора, ученици и студенти от цялата страна. Младежите получават възможност да научат повече за Европейския съюз и европейските институции пряко от хората, които работят в тях.

Като част от празника тази година пред Дома на Европа ще бъдат открити новоинсталирана стоянка за велосипеди и #ЕВРОпейка. Това е единствената пейка в този забързан район на София. Нейната идеята е да предостави на гражданите място за кратък отдих или разговор в разгара на натоварения ден.

През 2015 г. по случай Деня на Европа гражданите и гостите на София ше могат да се включат и в безплатните туристически обиколки на столицата Разходки с ЕВРОнаходки в събота. Желаещите могат да се запишат предварително на имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Европейската инициатива Отново на училище

Инициативата Отново на училище се организира ежегодно от Европейската комисия  в България.

Целта й е да направи Европейския съюз по-близък до своите млади граждани. Служители на европейските институции, младежкият екип Европа, информационните центрове "Европа Директно" участват в нея като доброволци – връщат се в завършеното от тях училище или посещават проявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво означава Европейският съюз за хората.

През 2015 г. инициативата започна на 27 април в Природо-математическата гимназия в  Благоевград и ще продължи през целия месец май в училища в 25 града на България.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |