Събития Известни кинотворци от Европа влизат в журито на Златната липа 2015

Известни кинотворци от Европа влизат в журито на Златната липа 2015

Вторник, 05 май 2015 г., 11:55
Размер на буквите
Izpepelyavane 1Международно жури, съставено от утвърдени режисьори, кинооператори и актьори, ще оценява филмите от конкурсната програма на фестивала Златната липа 2015, който ще бъде официално открит на 30 май в Стара Загора. Председател на журито ще бъде българският режисьор Станимир Трифонов, известен с работата си върху българския сериал На границата по разкази на Йордан Йовков, излъчен по БНТ1 в края на миналата година. Името на Станимир Трифонов нашумя с режисурата на сериала Хайка за вълци (2000), както и на филмите Изпепеляване (2004), Стъклената река (2010) и много документални филми. През 2003 година Станимир Трифонов става доцент по филмова и телевизионна режисура, а от 2008 е професор. Преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски и Нов Български Университет.

Достойнствата на 12-те филма от конкурсната програма на Златната липа 2015 ще бъдат оценявани още от Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/, които ще бъдат членове на журито.

Филмът на председателя на журито Станимир Трифонов – Изпепеляване, ще бъде прожектиран безплатно за любителите на седмото изкуство, като част от съпътстващата програма на фестивала. Прожекцията е насрочена за 26 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора.

Изпепеляване е създаден по действителен случай, описан от покойния вече русенски интелектуалец Йордан де Мео. В центъра на сюжета е любовен триъгълник между двама мъже и една жена, всеки от които преживява своята лична драма. Един италианец, женен за българка, пристига в България непосредствено след Втората световна война. Като чужденец, по повелята на комунистическия лов на вещици, най-естествено попада в мрежите на Държавна сигурност и по-специално в ръцете на майор от ДС, натоварен със задачата да го пречупи. Красивата и аристократична Калина (Параскева Джукелова) се омъжва за италианския лекар Енрико (Стефан Вълдобрев). Любовта и щастието им обаче са обречени заради животинските инстинкти на служителя от Държавна сигурност Методи Стоев (Калин Донков). Любов и необяснима страст, дебнене, агресия и изнасилване, нечовешки мъчения в Белене, нежелана бременност и трагичен финал - всичко, през което минава животът на героите, всъщност е част от вече отминала, но безумна епоха. Във филма ще видим още обичаните актьори Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Цветана Манева, Васил Михайлов, Ернестина Шинова и други.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |