Събития 7 май - Комикс изложба, книгата Българският буквар и филм за Любен Зидаров

7 май - Комикс изложба, книгата Българският буквар и филм за Любен Зидаров

Понеделник, 04 май 2015 г., 15:46
Размер на буквите
bukvar7 май 2015 г., 17:30 ч., фоайе и зала първи етаж на Регионална библиотека Захарий Княжески – Стара Загора. Международната изложба София Комикс Експо 2014 гостува в Стара Загора. Представяне на селекцията Близки и различни – комиксите на България и Сърбия. Куратори Румен Чаушев и Петър Станимиров за България и Марко Стоянович за Сърбия.
---------------------------------------------
Среща с авторите на Българският буквар. 200 години в първи клас (Изд. Просвета, 2015). Книгата ще представи Димитър Трайчев.
Това издание събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Освен върху текстовете на именити български писатели авторите Антон Стайков и Свобода Цекова насочват вниманието върху илюстрациите на над 50 емблематични за българското изкуство художници, от които може да се научи много за живота на българските деца. За подготовката на уникалното издание авторите са открили и описали 130 буквара, издадени през последните два века, с повече от 340 преиздания.
Писателят Георги Господинов пише за изданието, че това е стегнат и точен визуален прочит на букварите през различните десетилетия от Берон до днес, през промените в изображение и текст, през почерците на съставители и художници. Тази книга може да бъде четена като енциклопедия, албум и забавно четиво.
Според Марин Бодаков пред нас е най-съкровената история на България от последните две столетия: историята на българския буквар.
С книгата Българският буквар. 200 години в първи клас издателство Просвета отбелязва 70 години от създаването си.
Антон Стайков е художник и изследовател на комикса, илюстрацията и масовата култура. Куратор на „Първа национална изложба на българския комикс“ (2013) и на София комикс ЕКСПО (2014). През 2014 г. получава националната награда Христо Г. Данов и специалната награда на СБХ Александър Денковза Кратка история на българския комикс.
Свобода Цекова е художник и графичен дизайнер. Илюстратор на книгите Чудна азбука (2012) и Аз съм в първи клас (2013). В момента работи върху графична новела за възрастни и рисува историята на плюшеното мишле Фи-фу.
Димитър Трайчев от Сталкер е с 35-годишен професионален опит, автор на визии за музикалния, театралния, фолклорния и джаз фестивали от веригата Варненско лято, Мартенски музикални дни, Конкурсът Панчо Владигеров, Европейски музикален фестивал, графични концепции за кампании на търговски дружества за националния и европейския пазар, стотици плакати, логотипи, оформление на книги и др.
---------------------------------------------
Прожекция на документалния филм Вълшебното огледало на Любен Зидаров, 2014, 80 мин. Разговор със създателите му.
 Вълшебното огледало на Любен Зидаров е документален филм за художника илюстратор Любен Зидаров, който проследява дългата кариера на твореца, започнала през 40-те години на XX век и продължаваща успешно и през второто десетилетие на XXI век.
Едва ли има автор, който да е повлиял повече за формирането на визуалната книжна култура на четящите хора от всички възрасти в продължение на повече от шест десетилетия, особено на децата. Той е един от малкото български художници, които с чиста съвест можем да наречем европейски. Колкото повече се вглеждаме в неговото творчество, толкова представите ни за него се променят и обогатяват.
Продукцията е на студио Гекон (Сотир Гелев и Пенко Гелев), с режисьор Мария Николова и оператор Войчех Тодоров. Сценаристи са Мария Николова и Антон Стайков.
Мария Серафимова Николова започва да се занимава с кино като монтажист на игрални и документални филми.
Тя е един от авторите на телевизионните поредици  Приказки за физиката, Приказки за астрономията и Добър ден, господин Жасмин, в които е сценарист и режисьор. През 2012 г. режисира късометражния игрален филм Жълто куче. Вълшебното огледало на Любен Зидаров е първият ѝ документален филм.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |