Събития Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора и забележителните млади солисти-възпитаници на НУМСИ Христина Морфова ви канят на концерт по случай патронния празник на училището - на 30 април от 19 часа в Операта.

Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора и забележителните млади солисти-възпитаници на НУМСИ Христина Морфова ви канят на концерт по случай патронния празник на училището - на 30 април от 19 часа в Операта.

Понеделник, 27 април 2015 г., 10:30
Размер на буквите
numsiДиригент на този концерт за първи път е главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Маестро Георги Димитров. Концертмайстор е Паулина Колева, възпитаник на Музикалното училище. В оркестъра на операта свирят и други бивши ученици– Антония Генчева /цигулка/, Веселина Жейнова /контрабас/, Виктория Димитрова /виола/, Лидия Пенчева /флейта/, Мирена Митрева /ударни инструменти/, Митко Митрев /тромпет/, Нели Хазан /виолончело/, Павлина Димитрова /виолончело/, Пламена Пенева /виолончело/, Рени Филипова/контрабас/ и др. Сред възпитаниците на училището са и диригентите на Държавна опера-Стара Загора Красимир Къшев и Здравко Лазаров. В състава на оркестъра е и Божидар Рахнев /цигулка/, ученик от НУМСИ Христина Морфова.
Програмата на концерта е в две части. Всички солисти са много талантливи. От сърце им желая да продължат своето развитие като музиканти и непременно да се завърнат в Стара Загора и да работят в оркестъра на Операта – каза Маестро Георги Димитров. Той лично направи прослушване на солистите и състави програмата на концерта, а репетициите с оркестъра започнаха в петък, миналата седмица. В сряда /от 10,30 ч./ и в четвъртък /от 10 часа/ са генералните репетиции с оркестър и солисти на сцената.
В концерта участват общо 13 ученика от НУМСИ Христина Морфова - трио тромпети Свилена / Здравка Василева, Кремена Димитрова, Симона Мавродиева/, Стефан Людов-обой, Мариян Божидаров /кларинет/, Симон Павлов, Георги Белчев, Андрей Андреев-пиано, Божидар Рахнев-цигулка и др.
В архивите на града се съхранява Правилник от 11 декември 1897 година на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество Кавал. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора - Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.

На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града. През учебната 2001 / 2002 година бе възстановена специалността класическо пеене. Същата година се откри и нова специалност - класически танци. През 2004 година по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност - актьор за драматичен театър, а през 2008 - поп и джаз пеене. През октомври 2006 година училището бе преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства. DSC8113k DSC8035k DSC8061k
Източник: Държавна опера-Стара Загора

снимките са от Празничния концерт на НУМСИ в Операта през м.април 2014 г

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |