Събития Младежи от София спасиха глиганчето Найден - най-новият обитател на старозагорския зоопарк

Младежи от София спасиха глиганчето Найден - най-новият обитател на старозагорския зоопарк

Понеделник, 27 април 2015 г., 07:21
Размер на буквите
IMG 1850Само на 20 дни е най-новият обитател на старозагорския зоопарк - глиганчето Найден. Младежи от София, пътувайки към столицата, го намират на автомагистрала Тракия, най-вероятно блъснат от кола. Загрижени за съдбата на дивото животно, те опитват да го предадат на Софийския зоопарк. След отказ, търсят директора на старозагорския зоопарк доц. Радослав Михайлов, от когото получават положителен отговор. Младите хора пътуват специално до Стара Загора, за да предадат глиганчето в сигурни ръце.
Направените манипулации за лекуване на травмата се увенчават с успех, а служителите в зоопарка го кръщават Найден, защото е щастливо намерен от подходящите хора. Сега той е около 20-дневен, а когато се е случило произшествието, е бил само на няколко дни. Благодарение на бързата реакция на младите хора, Найден оцелява, за радост на малките посетители на старозагорската зоологическа градина.
Найден видимо наддава и в момента тежи около 3кг. Храни се по 5 пъти на ден, като изпива по 160-180 мл. краве мляко на всяко хранене. Има голям апетит, много е дружелюбен. Макар и в клетка започва да придобива типичните глигански навици – активно рови земята и търси корени“, похвали се доц. Михайлов.
Глиганът е всеядно животно. След 15 дни Найден ще започне да бъде захранван с ябълки, чушки, фураж и други плодове и зеленчуци. Засега той пръв посреща посетителите на зоопарка в Стара Загора, защото е настанен веднага след входа и съжителства със земноводни костенурки и различни видове пернати.
Старозагорската зоологическа градина е една от най-добрите в страната и в нея се отглеждат близо 400 животни. Тя е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк М. М. Кусев, наричан от старозагорци Аязмото. На 28 февруари 2015 г. се навършиха 120 години от първата кампания по залесяването на почти голия Ахмак баир, организирана от старозагорския митрополит.IMG 1884IMG 1832
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |