Събития До два месеца Стара Загора извежда децата от социалните домове в къщички от семеен тип

До два месеца Стара Загора извежда децата от социалните домове в къщички от семеен тип

Петък, 24 април 2015 г., 12:17
Размер на буквите
IMG 1725Общо 34 са до момента децата, настанени в специализирани места за отглеждане, т.н. Центрове за настаняване от семеен тип, от началото на кампанията за тяхната деинституционализация в община Стара Загора. Днес бяха изведени и последните възпитаници на Дома за деца с умствена изостаналост в с. Сладък кладенец, община Стара Загора. Парти с балони и музика ги посрещна в новото жилище, чийто стандарт надхвърля този на много български семейства. Изведени са още децата от други два дома – ДДУИ в с. Петрово и Дома за медико-социални грижи в Стара Загора.
Те са настанени в три от общо 7-те ЦНСТ, които общинската администрация на кмета Живко Тодоров построи в изпълнение на кампанията. Това съобщи ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова при представянето на проекта „У дома, а не в дом“ на стойност 730 000 лв., с продължителност 12 месеца, по който
бенефициент е Община Стара Загора. Целта на проекта е изграждане на нов вид социална услуга в общността за деца в риск, която трайно да замени институционалната грижа в общината с най-много социални домове в страната.
Остават още 50 деца, които до края на месец май също трябва да бъдат настанени в останалите къщички, в които условията са прекрасни, съобщи д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“. В тях постъпват деца и от други райони на страната. Назначени са детегледачи и специалисти за работа с деца със специални потребности. Основният проблем, който сподели и началникът на ЦНСТ Нели Баджакова е, че обществото не е готово да приеме различните. Това според участниците в пресконференцията създава проблем и при набирането на персонала. Според тях, за да се работи с деца със специални потребности, трябват хора със сърца.
Във всяко ЦНСТ има 12 места, плюс две кризисни за спешни ситуации. В рамките на два месеца ОбС Стара Загора ще вземе решение и социалните домове ще бъдат закрити. Персоналът от тях също ще може да кандидатства за работа в ЦНСТ. Предстои да бъде решена съдбата на сградите, някои от които, като тази на ДДЛРГ Незабравка е в добро състояние и може да бъде използвана с друго предназначение. Има вариант те да бъдат преустроени в домове за възрастни хора. Важно е да се осигури постоянно държавно финансиране за предоставяне на услугата, подчертаха участниците в пресконференцията.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |