Събития Биомасата в Старозагорско има голям потенциал за производство на енергия

Биомасата в Старозагорско има голям потенциал за производство на енергия

Вторник, 12 януари 2010 г., 13:10
Размер на буквите

С най-голям потенциал сред възобновяемите източници на енергия в Старозагорски регион е биомасата - продукт на животновъдството и твърдите селскостопански отпадъци. Те са концентрирани особено много в общините Стара Загора и Чирпан. Бъдещи инсталации за производство на биогаз могат да достигнат капацитет 70 мегавата, което е впечатляваща мощност.

Това заяви Александър Пенчев, изпълнителен директор на Ди Ес Ди България ООД и водещ експерт в областта на алтернативните източници на енергия.

Александър Пенчев Александър Пенчев

На семинар с участието на общински служители от различни общини от област Стара Загора той представи резултатите от проучване на потенциала на всеки един от възобновяемите енергийни източници в общините от Старозагорска област. Обследването е в рамките на проект Европейско сътрудничество за европейски просперитет, който Търговско-промишлена палата - Стара Загора реализира по Оперативна програма Регионално развитие на ЕС. Той цели обмен на добри практики и развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Старозагорски регион. След направения анализ ще бъде избрана общината с най-добри показатели на даден енергиен източник, в която ще бъде реализиран конкретен проект. Това ще доведе до провличане на инвеститори и до намаляване на вредните емисии.
Партньори по проекта са Областна администрация - Стара Загора и администрацията на провинция Терни, Италия.
Проектът е уникален и се прави за първи път в България и ще улесни до голяма степен бъдещи инвеститори в тази сфера, защото те ще разполагат с детайлна база от данни, каза Александър Пенчев.

Слънцето в България също е с голям потенциал. Слънчевите колектори, които се използват за топлене на вода са икономически изгодни и са много подходящи за болнични и детски заведения, и хотелски комплекси, коментира още специалистът.
По отношение на използването на слънцето за производство на електрическа енергия, интерес има, но инвеститорите са се насочили към инсталиране на фотоволтаичните панели предимно в неизползвани терени.
Никой не обръща внимание на покривите на производствени халета, на складове, където процедурите по инсталирането на мощностите са твърде опростени и има изградена инфраструктура, каза още Александър Пенчев.
Ветровият потенциал в региона също е сериозен, но неговото използване е силно ограничено, заради липса на терени. Например, северната част на областта попада в защитени територии, в които не могат да бъдат монтирани ветрогенератори.
Освен това не е препоръчително да се инвестира в подобни съоръжения на площи, които са над 1500 метра надморска височина, защото има голяма опасност от обледеняване на машините, коментира още експертът.

Александър Пенчев

семинар

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |