Събития Преструктуриране на земеделието е основната задача за развитие на аграрното производство

Преструктуриране на земеделието е основната задача за развитие на аграрното производство

Сряда, 15 април 2015 г., 15:14
Размер на буквите
prof Ivan StankovПреструктуриране на земеделието у нас е най-наложителната задача за бъдещото добро развитие на аграрното производство, каза в Стара Загора проф. Иван Станков, депутат от АБВ и бивш ректор на Тракийския университет. Сред главните проблеми на аграрното производство днес е нарушената му структура-прекомерно развитие на зърнените и   маслодайните култури за сметка на производството на плодове и зеленчуци, пренебрегнатото животновъдство и загърбване на специални отрасли като пчеластво, зайцевъдство, рибовъдство и подценяване на биоземеделието, обясни професорът. 
До края на април АБВ ще внесе в парламента Стратегия за развитието на земеделското производство, която е подготвена от 108 експерти в различните сектори. Подобен политически документ за бъдещето на земеделието липсвал само у нас от страните в Европейския съюз. Проф. Станков е основен автор на документа, който подготвя още от времето, когато бе земеделски министър в кабинета на Марин Райков.
В България не е решен продоволственият проблем. В момента при норми в европейския съюз от 230 грама месо на ден за човек у нас се осигурява 80 грама родно производство и 100 грама внос. Недостигат още 50 грама, предупреди специалистът. По думите му между 80 и 82% от плодовете и зеленчуците на нашия пазар са от внос, 60% от месото и 50% от млечните продукти също идват от чужбина. В момента 15 големи търговски вериги държат 77% от пазара на хранителни продукти в страната, и работят основно с вносни храни.
В Стратегията са заложени три основни цели, 9 приоритета и 22 задачи. Целите са осигуряване на продоволствената сигурност на България, мобилизиране на потенциала на селските райони и развитието на науката и иновациите. Според него трябва да се изгради хидромелиоративна система както за нопяване, така и за отводняване.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |