Събития Ден на открития диалог за образованието в осем български града на 15 април

Ден на открития диалог за образованието в осем български града на 15 април

Сряда, 15 април 2015 г., 10:17
Размер на буквите
mooveНа 15 април 2015 г. (сряда)  ще се проведе открит диалог на национално ниво на тема Какво да очакваме от образованието?, организиран от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може).  В седем български града ще бъдат проведени кръгли маси с водещи регионални експерти за това какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21-ви век. В същия ден от 19 часа в Дома на MoveBG на ул. Сердика №20 в София ще се състои дискусия, която ще обобщи изводите от регионалните срещи и ще представи гледните точки на държавата, бизнеса, неправителствения и културен сектор за ролята на образованието в българското общество.
Участници в дискусията в София ще бъдат Тодор Танев, министър на образованието и науката, Саша Безуханова, основател на гражданската платформа MoveBG, Мила Искренова, хореограф на балет Арабеск и писател, Теодор Василев, етнолог, антрополог и част от екипа на НЧ Бъдеще сега, а модератор на дискусията – Емил Джасим, учител и програмен директор на Център за образователни инициативи. Разговорът ще бъде своеобразен открит диалог отвъд експертната рамка в търсене на отговор на въпроса къде са ценностите и духовността в образователната система днес.
Националното събитие Какво очакваме от образованието? е опит да бъдат включени гледните точки на заинтересованите страни, както и мненията и коментари на широката публика. В периода март – април 2015 г. MoveBG провежда национална анкета, която се допитва до хората за тяхната визия за модерно образование. На 15-ти април в седем български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе, посланиците на MoveBG в съответните градове ще проведат кръгли маси с водещи експерти за резултатите и акцентите от допитването, както и други важни въпроси, свързани с ролята, значението, функцията и мястото на образованието в българското общество.
В Стара Загора, дискусията ще се проведе в 13:30 часа в Зала 2 на община Стара Загора. В нея ще вземат участие представители на Клуба на работодателя, РИО, Търговска гимназия Княз Симеон Търновски, Професионална гимназия по електроника Джон Атанасов, Тракийски университет, Сдружение Свят без граници, Сдружение Младежки алианс за предприемачество, иновации и заетост, Сдружение Кръговрат.
Дискусията в София ще направи обобщение на проведените разговори на национално ниво и ще обърне внимание на изводите от анкетата за образованието. Събитието ще се излъчва на живо през канала на MoveBG в Youtube, където отново всички заинтересовани страни по темата ще могат да се включат с въпроси към участниците и да изкажат своето мнение.
Какво очакваме от образованието? е първата от серия дискусии, организирани от MoveBG в рамките на инициативата Открит урок. Като гражданска платформа за дебат и общо действие, която обединява хора на ценностна основа, MoveBG стартира инициативата Открит урок именно с идеята да проведе широкообществен диалог за промяната в образователната система в България.
В контекста на новия Закон за училищно и предучилищно образование и на провеждащите се експертни дискусии по темата, не трябва да се забравя разговорът за човешките ценности, за духовното и културно израстване, което училището може да даде. Вярваме, че допирните точки между нашата визия за модерно образование и приоритетите на новия закон са повече, отколкото разликите. Именно затова, в периода април – юни 2015 г. ще проведем четири дискусии по темите какво очакваме да ни даде образованието; какви приоритети са залегнали и кой стои във фокуса на новия закон; как да намерим повече допирни точки между визия и законова рамка; какви са следващите стъпки, за да осъществим качествена промяна. 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |