Събития България е единствената европейска страна, която попада в ТОП 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации

България е единствената европейска страна, която попада в ТОП 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации

Сряда, 15 април 2015 г., 07:24
Размер на буквите
IMG 2651България е единствената европейска страна в ТОП 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от проучването Global Services Location Index. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Четвъртата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организиран от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ днес. Рейтингът е изготвен от AT Kearney рейтинг сред 51 държави по три показателя - финансова атрактивност, квалификация на персонала и бизнес среда.
По думите на зам.-министър Везиева само за година страната ни се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman&Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги. Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според условията за бизнес, рисковете и разходите.
В България ИКТ секторът е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП, добави зам.-министър Везиева. През последните няколко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ - приблизително 60% от приходите са от износ, както и при създаването на нови работни места - 35 000 работни места през последните 10 години. Съществува потенциал да бъдат създадени още 30 000 нови работни места.
Представителите на брашна посочиха, че България е и предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с внос на кадри. Бизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може страната ни да стане по-конкурентоспособна в ИКТ сектора. В отговор зам.-министър Везиева напомни, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложения по темата, с което да бъде надежден партньор в тази насока. Тя изрази оптимизъм в работата между държавата и бизнеса и каза, че приключвайки този форум, би искала двете страни да излязат с добри предложения, които Министерство на икономиката като институция да успее да реализира.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |