Събития Ситуацията в Иганово е овладяна. Няма опасност за населението

Ситуацията в Иганово е овладяна. Няма опасност за населението

Вторник, 14 април 2015 г., 12:12
Размер на буквите
zavod sopotСитуацията на площадката в Иганово е овладяна. Към момента пожарът е изгасен и няма опасност за населението. Не е необходима евакуация. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров от с. Иганово, където тази сутрин избухна пожар в производствен цех на ВМЗ Сопот. Инцидентът е станал на същата площадка, на която преди по-малко от месец се взриви склад с готова продукция.
Пожарът е възникнал в 835-ти производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати. Част от продукцията е същата, която е била във взривения на 21 март 6-ти холандски склад. Взривеният по-рано днес цех се намира на 1 км от склада.
Боеприпасите в 835-ти производствен цех не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си, заяви зам.-министър Петров. Той поясни, че към момента са взети всички необходими превантивни действия и няма опасност за населението. Спрян е и токът, за да се избегнат допълнителни аварии.
Зам.-министър Петров допълни, че на площадката не е имало служители поради продължаващата работа на прокуратурата за установяване на причините за взрива от 21 март. В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес, заяви той. Сигналът за избухналия тази сутрин пожар е подаден от двама охранители, които са били на смяна. Опасност за тях не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива.
По негови думи на този етап е рано да се коментират версиите за причините за взрива. Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата. Министерство на икономиката ще окаже пълно съдействие за установяване на обстоятелствата около пожара. Зам.-министър Петров припомни, че стандартите за сигурност във ВМЗ Сопот са изключително високи, като складовете на държавното предприятие са най-добрите в България. По тази причина много частни фирми съхраняват продукцията си в тях.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |