Събития Комисията по досиетата открива изложба в Стара Загора

Комисията по досиетата открива изложба в Стара Загора

Вторник, 14 април 2015 г., 07:50
Размер на буквите
комдосИзложбата Десталинизацията – дилема на едно противоречиво десетилетие (1953–1964) ще бъде открита на 16 април в Регионален исторически музей - Стара Загора. Нейни организатори са Комисията по досиетата и Държавна агенция Архиви. Съпътстващи събития на откриването ще бъдат представяне издателската дейност на Комисията по досиетата и раздаване на документални сборници от поредицата Из архивите на ДС в 16:00 ч и открита временна приемна за подаване на заявления за достъп до документи от архивите на Комисията от14:00 ч до 18.00 ч. Експозицията открита за посещения ще остане до 18 май.
Изложбата Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964) е подготвена от две български архивни институции – Комисията по досиетата на комунистическите тайни служби и Държавна агенция Архиви. Тя е първа по рода си и е опит да представи промените във властта и тяхното отражение върху политическия, стопанския, обществения и културния живот в годините след смъртта на съветския вожд Сталин. В този период се появяват първите опити на открита съпротива срещу комунистическия режим в държавите от Източния блок. Това са години, свързани с реалните надежди на мнозина за отхвърляне на съветския модел на управление.
Експозицията показва малкоизвестни и неизползвани досега архивни документи, фотографии и кинокадри, които представят събитията от 50–60-те години на ХХ в. и проследяват вътрешните и международните аспекти на процеса, популярен с термина десталинизация не само в България, но и в страните от Източна Европа.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |