Събития България става кооперираща страна към Европейската космическа агенция

България става кооперираща страна към Европейската космическа агенция

Четвъртък, 09 април 2015 г., 07:36
Размер на буквите
esaБългарският бизнес получава достъп до европейския аерокосмически пазар, чийто годишен оборот достига 6 млрд. евро. Подписването на Споразумение за кооперираща държава между Правителството на Република България и Европейската космическа агенция отваря изключителни възможности за развитие на българската икономика, наука и бизнес, защото възвращаемостта на инвестициите в аерокосмическия сектор е в пъти по-висока, отколкото в други икономически отрасли. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония по подписване на споразумението, която се проведе днес в Министерство на икономиката.
Министър Лукарски поясни, че до този момент България е била единствената държава от ЕС, която не е имала възможност да се включи в този свободен пазар на научни и технологични продукти и услуги, чийто годишен оборот достига до 6 млрд. евро. С подписването на споразумението пред страната се откриват широки възможности за активизиране на научния и индустриалния потенциал, осигуряване на достъп до върхови технологии и развитие на бизнес в аерокосмическия сектор. Съгласно заложеното в споразумението България ще се включи и в петгодишната програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) – План за коопериране на европейски държави, създадена специално за новоприетите държави членки на Европейския съюз.
Призовавам бизнеса и научните среди да участват активно със свои проекти, за да се възползват максимално от големите възможности, които ни предоставя споразумението, завърши министърът.
Г-н Ерик Морел де Вестгавер, представител на ЕКА, заяви че присъединяването на България е важен ден за Агенцията. Споразумението за кооперираща страна ще осигури на България директен достъп до програмите на ЕКА. България се присъединява към една много успешна организация, която е насочена към бъдещето, допълни той.
На събитието присъстваха първият български космонавт г-н Георги Иванов, представители на научните среди от Института за космически изследвания и на бизнеса.DSC 0435 3
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |