Събития За четвърта поредна седмица износителите на дървесина и дърводобивни дружества излизат на протест

За четвърта поредна седмица износителите на дървесина и дърводобивни дружества излизат на протест

Вторник, 07 април 2015 г., 12:10
Размер на буквите
darvesinaНа 8 април (сряда) износителите на дървесина и дърводобивни предприятия ще протестират за трети път на пл. Народно събрание. От 10.30 ч. до 16.30 ч. представителите на бранша излизат отново да защитят интересите си и да настояват за отмяна на Забраната за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязла в сила на 10 март 2015 г. Те отново ще поискат среща с Комисията по земеделието и храните, която ще заседава в същия ден от 15.30 ч.
С всеки изминал ден след наложения мораториум загубите за бизнеса и социалните щети са все по-големи. Вече над 50% от служителите във фирмите, които изнасят и добиват дървесина, са съкратени, текат и процедури по прекратяване на договорите между дружествата и горските стопанства. Загубите за бранша за последния един месец се оценяват на около 13 млн. лв., като голяма част от дружествата са в сериозни просрочия към своите контрагенти, за което дължат все по-големи неустойки.
Все още нямаме отговор на единствения въпрос, който задаваме към управниците ни: защо спирането на износа на дървесина е превантивната мярка срещу незаконната сеч, след като няма нито един законоустановен акт, издаден на дружество от бранша. Защо незаконната сеч продължава, въпреки наложената забрана, а в същото време нашият бизнес е тотално блокиран?, каза инж. Димитър Николов.
В края на миналата седмица бе стартирана и процедурата по регистрация на Национална асоциация на износителите на дървесина и дърводобивни фирми в Република България, чийто председател ще бъде инж. Димитър Николов. Той заяви, че веднага, след като решението за регистрация бъде издадено, новосъздадената Асоциация ще покани на отворена среща представители на медиите, институциите и бизнеса, за да се стартира диалогът между държавата, бизнеса и обществото. Това ще е среща, която ако бе проведена два месеца по-рано по инициатива на Комисията по земеделието и храните, нямаше да се стигне до четвърти протест и до това хиляди българи да останат без работа в рамките на един месец., коментира Николов.
Въпреки първия протест, провел се на 18 март, последвалата среща на износителите на дървесина и дърводобивни дружества с парламентарната Комисия по земеделието и храните, частичната блокада на граничните пунктове при Свиленград и прохода на Републиката Хаинбоаз на 24 март и протеста на 1 април, до момента все още няма диалог между бизнеса и държавата.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |