Събития Една година на Кардиологично отделение в Болница Тракия-Парк

Една година на Кардиологично отделение в Болница Тракия-Парк

Понеделник, 06 април 2015 г., 12:46
Размер на буквите

bolnica trakia

Д-р Борислав Борисов, началник Кардиологично отделение в Болница Тракия: Пациентите все още закъсняват с реакцията при признаци за инфаркт.

За 1 година в Кардиологично отделение на Болница Тракия са лекувани близо 2400 пациенти, голяма част от които със спешно кардиологично състояние

- Д-р Борисов, измина 1 година, откакто в Болница Тракия Парк започна работа едно от най-модерните в страната кардиологични отделения с възможност за интензивно лечение при инфаркт на миокарда. Доколко гражданите реагират адекватно, когато те или техен близък изпадне в рисково кардиологично състояние?
- Все още пациентите закъсняват с реакцията. Търсят се роднини за съвет, приятели. Най-правилно е веднага да се насочат към място, където състоянието може да бъде уточнено в най-кратък срок и по най-прецизен начин. Мога да кажа, че такова място е спешното звено на болница Тракия. За тези, които не могат да се придвижат самостоятелно, можем да изпратим напълно оборудвана линейка с лекар, който да осигури бърза предварителна диагноза и безопасен транспорт. Обаждането е денонощно на телефони 042/98 77 79 и 042/98 77 77.

- Кога човек трябва да се усъмни, че е изпаднал в рисково кардиологично състояние и трябва незабавно да потърси специализирана лекарска помощ?
- Сигнал за настъпващо животозастрашаващо събитие е на първо място гръдната болка. Типично тя е зад гръдната кост, но може да е само в гърба, долната челюст, двете ръце. Особено важна е тази болка при хора, които са застрашени от инфаркт: с високо артериално кръвно налягане, захарен диабет, пушачи, с висок холестерол, с фамилна история за миокарден инфаркт.
- Колко пациенти преминаха за тази 1 година през Кардиологично отделение. Какви са най-честите оплаквания и заболявания, с които идват пациентите?
- От откриването на болницата на 2 април 2014 г. до края на март 2015 г. през Кардиологично отделение преминаха 2384 пациенти. Оплакванията са практически от целия спектър на кардиологичните заболявания: с исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, артериална хипертония. Както е известно в отделението работи денонощен интензивен сектор, модерно оборудвана ангиографска зала, разполагаща с последен модел ангиографски апарат на Дженерал Електрик, който от една страна щади пациента, а от друга дава възможности за много по-прецизно извършване на инвазивните интервенции.

- Намалява или се увеличава броят на хората, пострадали от инфаркт на миокарда?
- Нямам представа за всички лекувани в болниците в града с инфаркт, но броят на преминалите с тази диагноза при нас е 178 за близо година - както от Стара Загора, така и от Казанлък, Чирпан, Гълъбово и други селища на региона. Никого не сме върнали, напротив, отнасяме се съм спешните пациенти с повишено внимание и грижа.

- Докъде падна възрастовата граница на поразените от сърдечен инфаркт? - При мъжете отношението на тези от 35 г. до 55 г. към тези над 55 г. е 1:3. При жените същото отношение е 1:10. Специално при мъжете това говори за тенденция за подмладяване на заболелите от инфаркт. При всички случаи стратегията с ранна инвазивна диагноза и реваскуларизация е най-добрия начин за подобряване на преживяемостта над 5 пъти. Тази възможност важи за всички възрастови групи, включително и тези над 75 г. По отношение овладяването на сърдечния инфаркт и рисковите кардиологични състояния Болница „Тракия“ разполага с абсолютно всичко като апаратурно оборудване и то на най-високо ниво, както и с най-добрите консумативи, предлагани в света - например стентове, които се саморазграждат, след като си свършат работата. Тези стентове в нашата болница се поставят напълно безплатно, което също е голямо облекчение на нуждаещите се.

- С какви други рискови заболявания на сърцето има възможности да се справя Кардиологично отделение на болницата?
- Имаме всички възможности за лечение, които предлага постоянната кардиостимулация. От конвенционалните пейсмейкъри до сложни устройства за лечение на сърдечна недостатъчност (ресинхронизиращи стимулатори) и устройства за лечение на животозастрашаващи аритмии (кардиовертер-дефибрилатори). Забележете, че при тях липсва всякаква друга възможност за  ефективно лечение. През изтеклата година 26 пациенти са получили такива устройства при нас. Освен това, имаме възможност за излекуване от аритмии с приложение на радиофреквентна аблация. 79 пациенти са излекувани от различни видове аритмия с аблация, направена от нашите електрофизиолози. По отношение на последните две дейности ние сме единствената болница извън София, която е способна да извърши тези терапии. Лекувани са също така пациенти с проблеми с артериите на долните крайници, сънните артерии. Имаме и възможност за немедикаментозно лечение на пациентите с неподдаваща се на лечение артериална хипертония. Можем да приложим денервация на бъбречните артерии, което подобрява състоянието на болните, намалява броя на приеманите медикаменти и подобрява контрола на високото кръвно налягане. Възможностите на ангиографската апаратура вече се използват и за неоперативно лечение на миома и уголемена простата. Изключително съм доволен от резултатите от лечението на увеличената простатна жлеза при двама пациенти. И при двамата приложихме емболизация на артериите на простатата. Единият беше с постоянен катетър, който вече отстранихме и той отново се чувства пълноценен човек. Това лечение е абсолютна новост за България, а в световен мащаб се прилага от около 10 г. Емболизация използвахме и при една пациентка с миома, която не желаеше да се оперира, също с много добър резултат. Това лечение също не се прилага често в България и е новост за колегите ни гинеколози.Angiograf DUX WEBD r Borisov Angiograf WEB13.BolnicaTrakia Park Angiograf WEB
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |