Събития Среща с главния търговски представител на посолството на Турция в България

Среща с главния търговски представител на посолството на Турция в България

Петък, 03 април 2015 г., 14:32
Размер на буквите

DSC02263На посещение в Стара Загора беше г-н Мехмет Сазак, главен търговски представител на посолството на Турция в България. Той посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателят й  Олег Стоилов.  На срещата присъстваха  още зам.- председателят на Палатата  Красимира Соколова и Ниази Гиргин, представител на Турско-българска търговско-индустриална камара. В проведения разговор беше

отбелязано възходящото развитие на сътрудничеството между предприемачи от Старозагорския регион и турски бизнесмени, но по  общата оценка, съществуващия потенциал е много по-голям и би могъл да се реализира с по-добра координация и активност на работодателските организации и търговските представителства на двете страни.  Въпреки че област Стара Загора не граничи с Турция и не може да се възползва от  трансграничните европейски програми за насърчаване на икономическото сътрудничество, регионът ни има много конкурентни предимства, в т.ч. много добра транспортна инфраструктура, балансирано и добре развити икономически сектори,  научен потенциал, затова към него се проявява инвестиционен и търговски интерес от турска страна.  В това отношение България има сериозна конкуренция от близки балкански стани, като Македония и Румъния, в които инвеститорите получават активна административна подкрепа и пакет от стимулиращи условия, от които трябва да се учим, стана ясно по време на срещата.   

Беше отбелязано, че Стара Загора се развива като изложбен  и фестивален  център с международно значение, с изложения като БАТА АГРО, Фестивала на виното и културното наследство Августиада, като и с големите културни фестивали, на които има турско участие и посещение, но потенциалът е много по-голям. И тук, с общи и координирани действия би могло да има много по-добър резултат.

Традиционно добро е посещението на турски панаири и изложения от страна на старозагорския бизнес, за което турската страна предоставя много добри облекчения и стимули. Тези мерки могат да бъдат пример за българските институции, как ефективно да се помага на бизнеса.  Беше постигната договореност за по-добро съдействие и  координация между Палатата, Клуба на работодателя  и Търговския отдел на Турското посолство в България за информиране и логистична подкрепа при организиране на бизнес мисии и посещения на панаири изложения в България и Турция.

Отбелязано беше и доброто сътрудничество между двата едноименни Тракийски университета от Стара Загора и Одрин и възможността за още по-добро му развитие,  в партньорство с бизнеса и организации, като Националната академична мрежа и Регионалаен академичен център Стара Загора.    

Турските гости обърнаха внимание на голямата роля на Одринската стокова борса за търговията в Балканския регион, от която може много повече да се възползва старозагорския бизнес.  Договорено беше засилване на информационното и логистично партньорството и в това направление. Беше дискутирана и идеята за организиране на представителство на борсата в Стара Загора. 

Отново от турска страна беше повдигнат въпроса за облекчаване процедурата по издаване на български бизнес и туристически визи, което би довело до сериозно увеличаване на търговските контакти и броя на турските туристи в България. Това е особено важно в настоящата сложна международна и рискова за българския туризъм  обстановка.  Като пример бе дадена добрата гръцка практика, страна също от Европейския съюз, която след въвеждане на визови облекчения напълни Северна Гърция с турски туристи.

Олег Стоилов обеща да продължат усилията, съвместно с БТПП и други бизнес организации за решаване на този проблем.DSC02249DSC02250DSC02252

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |