Събития Пред фалит е Белодробната болница в Стара Загора

Пред фалит е Белодробната болница в Стара Загора

Четвъртък, 02 април 2015 г., 15:05
Размер на буквите
sbalbzДо три месеца Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора ще обяви фалит, ако не бъде променена методиката на финансиране от Здравната каса, съобщи директорът й д-р Любомир Любенов. Дълговете на бившия Тубдиспансер са близо 400 хил. лв., а с новата методика на финансиране ще получава едва 90% от миналогодишния си бюджет. По думите на д-р Любенов изходът е в промяна на методиката за финансиране на лечението на туберкулозно болни. Има богоизбрани частни болници, които получават парите.
Има и страхотно лобиране за определяне лимитите на здравните заведения, каза още шефът на болницата. Според него е необяснимо по-малко натоварени белодробни болници като тези в Хасково и Враца да имат с 50% по-голям бюджет, а в Русе и Бургас, които обслужват приблизително същия брой пациенти, да имат два пъти повече лимит.
Белодробната болница в Стара Загора е единствената в областта, която лекува пациенти с туберкулоза и затварянето й ще предизвика бум на болестта до няколко години. През последните две години са лекувани 160 случая на активна туберкулоза, още 450 са с диагноза латентна туберкулоза, които могат я развият, има още 700-800 контактни. Смъртните случа през 2013 г. са 13, а през миналата 2014 г. са починали шест души, от които едното е дете на 8 години. В момента и 50-те легла в лечебното заведение са заети с болни от туберкулоза.д р Любенов
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |