Събития В Казанлък ще има висше учебно заведение

В Казанлък ще има висше учебно заведение

Сряда, 01 април 2015 г., 07:09
Размер на буквите
universitet„Има реална възможност през учебната 2016-2017 г. в Казанлък да се открие висше учебно заведение, филиал или факултет на  университет”, съобщи в Казанлък зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Той участва в специална среща с представители на бизнеса и на средните училища в общината. Кметът Галина Стоянова пък обясни, съществуват реални предпоставки това да се случи, тъй като в Казанлък има базата и обществените нагласи за това. Стоянова коментира още, че на територията на община Казанлък работят повече от три хиляди фирми и това е един от сериозните мотиви да бъде продължена дългогодишната идея за висше учебно заведение в града. Друг от аргументите е наличието на 22 общински училища на територията на общината и 5 държавни професионални училища, в които се обучават 7500 деца. „Това са млади хора, а ние искаме те да имат правото на избор да останат в родния си град, за да завършат своето образование и да намерят своята реализация тук. Практически много от фирмите на територията на общината имат различни програми, за подготовка и финансиране на образованието им“, каза още кметът Галина Стоянова.
В нея участваха още доц. Иванка Желязкова, заместник-ректор на Тракийски университет Стара Загора, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и координатор на Регионален академичен център Стара Загора, Донка Симеонова, началник на РИО Стара Загора, зам.-кметът Лилия Цонкова, народният представител Нено Влайков, председателят на ОбС Казанлък Николай Златанов.
Според социологическа анкета, проведенасред 2655 ученици от 11-те общини в област Стара Загора, е регистриран изключителен интерес към казанлъшки филиал на Тракийския университет, като 72%  от всички запитани са отговорили положително за подобна възможност. Най-голям е интересът към специалностите машиностроене, козметична промишленост, производство и обработка на етеричномаслени култури, хидравлика. Проучване сред над 100 фирми в Старозагорска област показва, че те подкрепят откриването на филиал на висше учебно заведение в Казанлък със специалностите машиностроене и машиностроителни технологии, хидравлика и пневматична техника, етеричномаслени култури.
Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“, сподели, че машиностроителните предприятия днес изпитват необходимост от инженерни кадри. Според него, дошъл е моментът държавата да изгради стратегия за висшето образование в пълна подкрепа на бизнеса. „Над 70% са фирмите в Казанлък, които имат нужда от инженери, а в тези фирми работят около 20 000 души”, посочи още Спасов. „Ние сме готови да участваме в обучението на тези кадри“, допълни той. „Има липса на инженерни и технически кадри в цялата област, Търговско.промишлената палата е готова да работи в тази посока съвместно с бизнеса”, обяви Олег Стоилов.министър 1министър 2
Доц. Иванка Желязкова оповести, че Тракийският университет подкрепя създаването на филиал в Казанлък, но специалностите трябва да бъдат добре прецизирани.
Зам.-министър Костадинов пък подчерта, че просветното министерство подкрепя всякакви форми на развитие на образованието, които отговарят на нуждите на бизнеса. Казанлък има потенциал, а нуждите на индустрията в града са в съответствие с ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2010 г.”.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |