Събития Ефективна стачка в Ремотекс - Раднево от сряда

Ефективна стачка в Ремотекс - Раднево от сряда

Неделя, 10 януари 2010 г., 22:59
Размер на буквите

Стачният комитет към синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Ремотекс - Раднево" ЕАД е изпратил писмо до собствениците на фирмата за започването на безсрочна ефективна стачка от 13 януари т.г. "Стачката ни е заради неизплатените за няколко месеца заплати. Ще стачкуваме дотогава, докато работодателят не покаже уважение към работниците", съобщи председателят на Стачния комитет и лидер на КТ "Подкрепа" във фирмата Живко Запрянов.

По силата на сключено на 17 декември 2009 г. споразумение с работодателя на частната фирма, парите на работниците трябваше да бъдат изплатени до 23 декември - последният работен ден за минала година. "До въпросната дата получихме по 240 лв. аванс за м.октомври. Платена беше и септемврийската заплата на 30% от персонала. Останалите пари за м.октомври, ноември и декември не ги получихме. Работодателите казват, че няма пари, а си направиха банкет за Коледа в радневския ресторант "Алеята", коментира пред вестник Старозагорски новини Запрянов.
Синдикалните брожения в една от най-големите ремонтно-възстановителни фирми в България, приватизирана през 2002 г., започнаха в средата на м.декември с едночасови предупредителни стачки, които бяха финализирани с подписване на въпросното споразумение. Веднага след протеста бяха уволнени две работнички, съобщили пред камерата на национална телевизия за неизплатените им заплати. "Уронване престижа на предприятието и изнасяне на неверни данни", са основните мотиви за отстраняването им от работа.
От 13 януари т.г. в ефективните стачни действия се очаква да се включат около 500 работници. Стачният комитет вече е подкрепен от синдикалните структури в "Мини Марица-изток", Миньорската федерация на КТ "Подкрепа" и на КНСБ.
"Даваме си сметка, че от стачката може да пострада "Мини Марица-изток". Най-потърпевши ще са работниците от "Ремотекс - Раднево", на които няма да бъдат начислявани надници за времето, докато траят протестите. Но хората имат желание и воля за промяна", категоричен е Живко Запрянов.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |