Събития В Стара Загора се учреди сдружение за построяване на паметник на кан Тервел

В Стара Загора се учреди сдружение за построяване на паметник на кан Тервел

Четвъртък, 19 февруари 2015 г., 10:52
Размер на буквите

В Стара Загора се учреди сдружение за построяване на паметник на кан Тервел Сдружение за издигане на паметник на кан Тервел в Стара Загора се учреди в областния град. За председател на Управителния съвет на сдружението единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В сдружението участват още: Петко Колев, председател на общобългарска фондация Тангра-ТанНакРа, Илиян Попов, председател на СД на София Ауто и старозагорците Венелин Каравичев, инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев,проф. Цанко Яблански, Таньо Танев, д-р Живко Войников, Иво Маринов, Виктория Грозева и Мартин Бойчев. Сдружението е отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята.

Идеята за паметник на Свети Тервел Теоктист - цар Български е от пет години.Тогава общинският съветник Венелин Каравичев внася предложението в Общинския съвет и то е прието единодушно. Отредено е и място за монумента - непосредствено до Съдебната палата. Впоследствие архитекти и скулптори се произнасят, че мястото е неподходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел.

Участниците в сдружението ще настояват за ново място за издигане на паметник на големия български държавник и първи европеец кан Тервел, съответстващо на неговото величие.
Кметът Живко Тодоров също подкрепя проекта. Той получи в дар от проф. Божидар Димитров картина с лика на кан Тервел.

Амбициите на инициаторите на проекта е той да се превърне в национална кауза, чиято реализация да повдигне националното самочувствие, да помогне за обединението на българите в страната и зад граница и да съдейства за патриотичното възпитание на подрастващото поколение. Също така това да бъде повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа.

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изработването на монумента. Той трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на битката при Константинопол срещу арабите.

На 20 септември 2014 г. на античната улица в Стара Загора бе направена историческа възстановка Тервел в областта Загора, която възкреси бойни сцени между българи и ромеи, посрещането на Тервел в Берое, както и провъзгласяването му за кесар от византийския двор.

Кан Тервел има особена историческа роля за Стара Загора. Той успява да извоюва присъединяването на областта Загора в пределите на България. През 708 г. Тервел получава Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва да прогони свалилите го от власт узурпатори и да си възвърне отново короната. Кан Тервел е обявен за спасител на Европа и канонизиран от западната църква за светец под името Свети крал Тривелий. Това признание се дължи на дейното му участие във войната срещу арабите от 717 - 718 година, когато спира арабското нашествие на портите на днешна Европа. Хиляда години по-късно делото му служи за пример в История славянобългарская на Патриарх Евтимий. Ликът му е изографисан в църквите на Троянския и Преображенския манастири, в самоковски и пернишки църкви.

В Стара Загора се учреди сдружение за построяване на паметник на кан Тервел

въстановка, 2014

2014

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |