Събития Заместник-министър Николай Николов направи работно посещение в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

Заместник-министър Николай Николов направи работно посещение в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

Петък, 13 февруари 2015 г., 18:14
Размер на буквите

Заместник-министър Николай Николов направи работно посещение в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов посети ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Придружаваше го директорът на дирекция „Сигурност на енергоснабдяването“ в Министерство на енергетиката Димитър Куюмджиев. Ръководството на компанията представи на място историята, постиженията и дейността на електроцентралата.

 Гостите се запознаха с резултатите от мащабния Проект за рехабилитация и модернизация (2003-2009), който превърна старата централа в модерна и напълно съобразена със стандартите мощност. Основните цели на рехабилитацията бяха да се увеличи ефективността и мощността на електроцентралата, да се удължи експлоатационния й живот и, най-вече, да се приведе в съответствие с европейските екологични стандарти. Общо в проекта бяха инвестирани над 650 милиона евро, значителна част от които бяха отделени за екологични подобрения като две сероочистващи инсталации, две станции за пречистване на води и др. В резултат, през 2009 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ стана първата топлоелектрическа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за опазване на околната среда. Днес централата осигурява около 10% от инсталираната енергийна мощност на страната.

Заместник-министър Николов също така се запозна с някои от допълнителните подобрения в електроцентралата, направени след рехабилитацията й. Пример за такъв проект е проектът за намаляване на нивата на NOx, благодарение на който централата ще бъде приведена в съответствие с новите екологични изисквания на ЕС (Директива 75/2010), които предстои да влязат в сила от 2016 г. В момента три от четирите блока на електроцентралата са модернизирани, което намали техните емисии на NOx много под изискваните нива от 130 и 180 mg/Nm3 само с първични мерки. Последният блок на централата ще бъде обновен през 2015 г. Допълнително са въведени и Интегрирана система за здраве и безопасност и Система за управление на околната среда, сертифицирани по ISO 14001 и OHSAS 18001.

Придружен от домакините, заместник-министър Николов посети някои от главните съоръжения на централата и имаше възможността да се запознае с основните производствени процеси.

За „КонтурГлобал Марица Изток 3“

"КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия. Освен това централата гарантира енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |