Събития България все още е застрашена от глоби, заради забавянето на изграждането на съоръжения за битовите отпадъци (видео)

България все още е застрашена от глоби, заради забавянето на изграждането на съоръжения за битовите отпадъци (видео)

Неделя, 21 декември 2014 г., 14:34
Размер на буквите

България все още е застрашена от глоби, заради забавянето на изграждането на съоръжения за битовите отпадъци (видео)В сектор Управление на отпадъци в България се изпълняват 21 проекта, финансирани по оперативна програма Околна среда и почти при всички има забавяне, заради обжалване на процедури. След като има съдебни решения Министерството на околната среда и водите е мобилизирало усилия да подпомогне общините в успешното осъществяване на проектите. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя инспектира строежа на регионалното депо за битови отпадъци на Стара Загора и извършените дейности по "Водния проект" в града. Министър Василева уточни, че 830 млн. лева са налични по оперативна програма Околна среда от първия програмен период за сектор Управление на отпадъци. В момента в България се работи по изграждането на 21 регионални системи за третиране на битовите отпадъци. След отблокирането на плащанията по европейската програма Министерството на околната среда и водите в рамките на дни възстановява парите на общините за дейностите по осъществяването на проектите. Забавяния на строителните работи обаче има, заради обжалване на процедури и опасността страната ни да плаща глоби заради непреведени в съответствие с европейските изисквания Регионални системи за третиране на битовите отпадъци, не е отпаднала.

Ивелина Василева, съобщи има забавяне при изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците в района на Самоков, в Ямбол и в Бяла.

Проследяваме напредъка и ако е необходимо ще бъдат осигурявани и национални средства, но стремежът е да използваме в максимална степен финансирането по ОП Околна среда, защото подобни проекти са доста мащабни от гледна точка на необходимото финансиране и инструментът по ОП Околна среда е наличен да подпомогне държавата, каза министърът на околната среда и водите.
През новия програмен период България ще получи 524 млн. лева за надграждане на системите за управление на отпадъците, каза още министър Василева. Регионалната система за третиране на отпадъците на Стара Загора и още 11 общини ще бъде изградена в срок до края на 2015 г. Успешно се изпълнява и Водният проект на областния град.

Това е един от проектите, които без проблемно са стигнали до своя финал, което наистина затвърждава мнението ми, че община Стара Загора има много сериозен административен капацитет в управлението на проекти. 40 млн. лева е финансирането на този проект, каза Василева.

Министърът на околната среда и водите посети и Спасителния център за диви животни в Стара Загора и съобщи, че през 2015 г. той ще бъде подпомогнат от предприятието ПУДОС с 253 хил. лева.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |