Събития Синдик пое контрола върху имуществото на български компании, собственост на Белведере Кепитъл Мениджмънт

Синдик пое контрола върху имуществото на български компании, собственост на Белведере Кепитъл Мениджмънт

Сряда, 03 декември 2014 г., 17:49
Размер на буквите

Синдик пое контрола върху имуществото на български компании, собственост на Белведере Кепитъл МениджмънтСиндик, назначен от съда, станал известен със скорошното „превземане“  на ТВ7, влезе в края на миналата седмица със същата група охранители в офисите, складовете и производствените помещения на компаниите „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“ – собственост на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“, и с това на практика спря дейността им. Сценарият поразително напомня сагата с ТВ7, и то не само поради абсолютно същите участници в нея.

„Белведере Кепитъл Мениджмънт“ е най-голямата чуждестранна инвестиция във винената индустрия в България.

През октомври тази година, след неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества, беше назначен временен синдик и беше наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдия постанови сегашното управление да бъде лишено от правото си, а синдикът да поеме управлението. „За минути сградите ни и всички производствени помещения бяха запечатани и достъпът на всички служители, включително и моят, беше ограничен“, казва Никос Смирнов, изпълнителен директор на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. „Това без съмнения е планирано посегателство върху собствеността ни. Предполагаемото задължение, чиято сума не бе голяма, бе единствено и само на една от нашите фирми – винарна „Домейн Менада“, а съдът постанови блокиране на цялата група. Подобни действия, биха отблъснали всеки потенциален инвеститор в България“, допълва Смирнов.

Засега мениджмънтът на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“ няма достъп до офисите си, дружествата са запечатани и синдикът има право безконтролно да се разпорежда с имуществото. Единственият извод, който може да се направи от тези действия, е, че става въпрос за търговски, лични или други интереси, целящи злоупотреба, се казва в информация, изпратена от представителя на Белведере Кепитъл Мениджмънт в България.

Мениджмънтът на българските дъщерни дружества и френските собственици са сезирали органите на Европейския съюз, както и компетентните български институции, за да защитят своите права и интереси чрез упражняване правото си на достъп до правосъдие.

За „Белведере Кепитъл Мениджмънт“:

„Белведере Кепитъл Мениджмънт“ е основано през 2000 г. Дружеството е дъщерно дружество на Belvedere S.A. Франция. Към групата принадлежат и следните български дружества: две винарски изби – „Домейн Менада - Стара Загора“ и „Винарска къща Сакар - Любимец“, две лозарски дружества – „Менада Винеярдс“ и „Сакар Винеярдс“, както и две търговски дружества – насочената към вътрешния пазар „Белведере Дистрибуция“ и експортната компания „Винимпекс“, която е изключителен дистрибутор на водка „Sobieski“ за България.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |