Събития Позиция на БТПП относно изменението на минималната работна заплата

Позиция на БТПП относно изменението на минималната работна заплата

Понеделник, 01 декември 2014 г., 13:11
Размер на буквите

Позиция на БТПП относно изменението на минималната работна заплатаБългарската търговско-промишлена палата напомня досегашната си позиция, че по принцип не е срещу увеличението на минималната работна заплата, а е срещу ръста ѝ без оценка на въздействието. Остават и притеснения за това, че ще бъдат засегнати най-нискоквалифицираните работници, които не могат с производителността на труда да покрият разходите за увеличени заплати.

Вместо да останат на работа при по-ниска заплата за тях се очертават няколко възможности, сред които или да преминат в сивия сектор, или да станат безработни и да получават помощи. Едва ли данъчните приходи от увеличения размер на минималната заплата, но при намален брой работещи, ще компесират разходите за социални плащания. Ако въпреки нашите опасения се пристъпи към увеличение на размера на минималната заплата от януари 2015 година, разчитаме че след нарастването й от първия етап, тези анализи ще бъдат направени и обществеността ще бъде информирана.

БТПП също така напомня свое предложение за въвеждане на методика за обективно и икономически обосновано изменение на минималната работна заплата, съответстващото на ръста на производителността на труда по отрасли.

В актуализираната средносрочна бюджетна програма е предвидено увеличаване на размера на минималната работна заплата на два пъти през 2015 г., съответно от 1 януари – 360 лева и от 1 юли – 380 лева. Следващото увеличение на размера на минималната работна заплата се предвижда да стане от 1 януари 2016 г. – 420 лева и от 1 януари 2017 г. – 460 лева, съобщиха от пресцентъра на правителствената пресслужба, след извънредно заседание на Министерски съвет, проведено на 1 декември 2014 г.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |