Събития Община Стара Загора възстановява парка на мястото на съборените незаконни ромски къщи (видео)

Община Стара Загора възстановява парка на мястото на съборените незаконни ромски къщи (видео)

Сряда, 26 ноември 2014 г., 16:33
Размер на буквите

Община Стара Загора възстановява парк съборени незаконни ромски къщиС 3000 атласки кедъра ръководството на Община Стара Загора започна залесяването на парк Борова гора в близост до ромския квартал Лозенец. Младите фиданки бяха засадени върху мястото на първите съборени 55 незаконни къщи. Дръвчетата са осигурени от Държавно горско стопанство Мазалат и Горското стопанство в Мъглиж.

Във възстановяването на гората се включиха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, представители на общинското ръководство и служители на звено Озеленяване.

С тази инициатива общинското ръководство поставя началото на възстановяването на зелените площи, в които извън закона, години наред представители на ромския етнос строяха къщи. Неведнъж са възниквали горски пожари, а незаконната сеч на дървесина беше ежедневие.

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров съобщи, че през следващата година ще бъдат отстранени още около 50 незаконни къщи в квартала. За целта обаче трябва да се осигурят на домакинствата алтернативни терени, за да изградят законни жилища.

Пак искам да апелирам към общинските съветници от БСП да помислят наистина разумно за предоставянето на отстъпено право, защото само това е начинът да се реши въпроса. Домакинствата ще могат да си построят законни къщи, ще плащат данъци, ще се осигури сметосъбиране и ще живеят в уреден квартал, заяви Живко Тодоров.

Община Стара Загора подготвя проект за изграждане на канализация в ромския квартал Лозенец, с който ще кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период. За да бъде одобрен проектът е необходимо да се реши въпроса с незаконното строителство и представителите на политическите сили в Общинския съвет на Стара Загора да постигнат консенсус за предоставянето на терен срещу отстъпено право на строеж на семействата, на които са съборени къщите.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |