Събития РИОСВ - Стара Загора, все още без директор. Двама обжалват процедурата по провеждането на конкурса

РИОСВ - Стара Загора, все още без директор. Двама обжалват процедурата по провеждането на конкурса

Сряда, 06 януари 2010 г., 21:52
Размер на буквите

Инж. Пенка Начева не получи от министър Нона Караджова заповедта си за назначаване за директор на РИОСВ - Стара Загора. По предварителна информация от пресцентъра на МОСВ, това трябваше да стане на 6 януари т.г. Всички кандидати от страната, класирани на първо място в проведения в края на миналата година конкурс, вчера са били повикани в МОСВ, за да бъдат връчени заповедите им.

"Министър Нона Караджова закъсня от заседание на Министерския съвет. Тя се обадила предварително на всички да ги предупреди, че ще се забави и няма да спази уговорката за връчване на заповедите, и който има друг неотложен ангажимент, заповедта му може да бъде връчена в някой от следващите дни. Двама-трима души са си тръгнали, но ще си получат заповедите в някой от близките дни, вече по лична уговорка с министър Караджова", обясниха за Старозагорски новини от пресцентъра на МОСВ.

Вчера стана ясно, че Нанчо Видев, който беше класиран от комисията на МОСВ на трето място, и още един от кандидатите - Катя Киликчиева, ще обжалват процедурата по провеждането на конкурса. Според Киликчиева, която е инженер-химик, а в момента е омбудсман на община Казанлък, кашата е пълна. Като доказателство тя изброи няколко драстични нарушения на Кодекса на труда и несъответствия с изискванията за провеждане на конкурс за държавен служител. По закон изпитната комисия се назначава със заповед от ръководителя на звеното, в случая от министър Караджова, и в нея влизат специалисти, които задават въпросите и преценят подготовката на кандидатите. На практика обаче заповед за подобна комисия няма, а Нона Караджова се е самоназначила за шеф на комисията, без да има това право, тъй като се явява работодател. Киликчиева е категорична, че в състава на комисията не са били включени никакви специалисти, а на тяхно място са присъствали представители на политическия кабинет на министерството. Не са задавани въпроси, касаещи спецификата и същността на работата на РИОСВ - Стара Загора, въпреки критериите за оценка, които включват наличие на визия за развитието на сектора, лидерска и управленска компетентност, ефективно разпределяне на ресурсите, познаване на нормативните актове и т.н. Лично на нея е бил зададен един-единствен въпрос - защо си оставя хубавата работа и кандидатства за директорското място? Киликчиева подчерта, че допуснатите до конкурса не са били уведомени писмено, че никой от кандидатите не е видял протокола от провеждането на интервютата и оценките по документи и че резултатите са обявени веднага, а не след 3 дни, както изисква законът. Всичко това я навежда на изводите, че въпросът е бил предрешен и че сме свидетели на поредното партийно назначение.
Битката с екоминистерството е възложена на софийски адвокат.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |