Събития Общините Гълъбово и Опан са в бедствено положение (видео)

Общините Гълъбово и Опан са в бедствено положение (видео)

Събота, 06 септември 2014 г., 16:03
Размер на буквите

Общините Гълъбово и Опан са в бедствено положениеОбщините Гълъбово, Опан и 5 села от община Раднево са в бедствено положение заради наводнения, следствие на обилните дъждове. На място са екипи на противопожарните служби и на Гражданска защита. Военни формирования се включват в спасителните дейности. Няма данни за жертви и пострадали, но водната стихия е блокирала хора в къщи в най-засегнатите райони на селата Априлово, Мусачево и Свободен, където има паднал мост.

В Априлово има срутени къщи, очаква се да паднат и други жилища. Хората са на безопасно място.

Чакаме военно подкрепление да дойде с лодки и започваме оглед на къщите по поречието, за да проверим дали не са останали в тях хора, каза Георги Иванов, началник сектор Пожарогасене и спасителни дейности при ОДПБЗН - Стара Загора. Никой нищо не може да каже колко са засегнатите къщи. От другата страна на селото е отрязан пътят е отрязан и няма как да се премине, освен с лодки. Тогава ще видим какво е положението, добави още той.

Над гълъбовското село Априлово се излиза огромно количество вода, която прилива през част от стената на язовир Априлово и от приливници. В язовира се изливат водите на друг водоем, който е до опанското село Кравино.

Голямо количество вода идва от община Опан и става голям водосбор пред селото и всичко върви насам. Язовирите са безстопанствени - този на Априлово и още 1-2 по-малки. Водата минава през тях, но нямаме информация за скъсана стена, уточни Георги Иванов.

В помощ на бедстващите се включиха двама млади мъже от Гълъбово, които с гумена лодка помагаха на възрастни хора да напуснат наводнените си къщи.
Една баба изкарахме и я занесохме при съседите, беше неподвижна. Внукът й сам я беше извлякъл от втория етаж и я качил на една тераса, разказа доброволецът Добрин Добрев.

Пътят между Стара Загора и връзката с магистрала Тракия, защото мостът до село Маджерито е под вода и е невъзможно преминаването на леки автомобили.

 

 

Информация към 10 часа на 7 септември 2014 г.

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното на 7 септември сутринта заседание на Кризисния щаб към областния управител. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Без вода са селата Михайлово, Борово, Самуилово, Воденичарово, Ловец, Калояновец, Загоре, Коларово, Маджерито, Боздуганово. Екипи на ВиК работят по отстраняване на авариите, промивки и дезинфекция на мрежата. От РЗИ посочиха, че след възстановяване на водоподаването водата не трябва да се използва за питейни нужди до излизане на резултатите от микробиологичните анализи, които ще бъдат извършени от инспекцията. В горепосочените населени места ще бъде осигурена питейна вода от водоноски на Втора Тунджанска механизирана бригада. От РЗИ предстои да бъдат издадени предписания на общопрактикуващите лекари да следят заболеваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива незабавно да информират инспекцията.

Ток преди обяд в неделя няма в село Априлово. Повредени са 2 трафопоста в Гълъбово и още 3 около града. Остава обявеното бедствено положение в община Гълъбово, община Опан и в 5 села в община Раднево - Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Константиновец.

* * *

 Информация към 19 часа на 6 септември 2014 г.

На заседание на Кризисния щаб към областния управител в Стара Загора присъства и вицепремиерът и министър на труда и социалните грижи Йордан Христосков. Беше представена информация за актуалната обстановка на територията на област Стара Загора след обилните валежи:

Община Стара Загора
Наводнени са селата: Арнаутито, Кирилово, Богомилово, Михайлово, Калояновец, Ракитница, Ловец, Еленино, Петрово, Памукчии, Ловец, Пъстрен, Михайлово, Козаревец, Християноо, Козаревец, Християново, Стрелец.
Скъсана язовирна стена на язовир Козаревец.

Община Раднево
Обявено бедствено положение със заповед на кмета. Наводнени села: Землен, Любеново, Трънково, Свободен, Любеново, Константиновец, както и кв. Гипсово, където има и свлечена земна маса. Мостът в село Свободен е паднал и част от селото е недостъпна.

Община Гълъбово
Обявено е бедствено положение със заповед на кмета. В наводнените квартали Лозенец и Строител е проведена евакуация на населението.
В село Априлово се провежда спасителна операция с лодки, след като язовир Априлово е прелял.
Част от село Мусачево е недостъпна.

Община Опан
Обявено бедствено положение със заповед на кмета. Наводнени села: Ястребово, Тракия, Бял извор, Опан. Множество хора са евакуирани от кметове и кметски наместници по места.

Пътят Димитровград – Стара Загора, който е и връзката на Стара Загора с автомагистрала Тракия, е отворен за движение.

В Гълъбово електрозахранването вече е възстановено в почти целия град, след като в началото на деня беше нарушено.

Няма ток в селата Трънково и Землен, както и в райони на селата Кравино и Пъстрен.

От РЗИ Стара Загора са издадени предписания до кметовете на общините за осигуряване на питейна вода.

От ВиК Стара Загора отстраняват повреди по места и отводняват дворове и помещения.

От Втора механизирана бригада са осигурили 16 водоноски с питейна вода за засегнатите населени места.

В село Средец има данни за над 100 удавени животни. 

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |