Събития Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Четвъртък, 04 септември 2014 г., 18:41
Размер на буквите

проф. Георги БлизнашкиИнформации за състоянието на държавния бюджет и в сектор Енергетика бяха оповестени по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Срещата слага ново начало на взаимодействие между правителството, синдикатите и работодателите, каза служебният премиер проф. Георги Близнашки, който даде начало на първото заседание на НСТС.

Желанието ни е да успокоим политическите страсти и да отидем към произвеждането на нормални избори с легитимен резултат, който няма да бъде оспорван. Крайната ни цел е да постигнем ефект на нормализация, защото са натрупани много проблеми, които не търпят отлагане, заяви премиерът и напомни, че трябва да се търсят бързи и ефективни решения.
Премиерът изтъкна доверието на европейските институции към служебното правителство, като посочи, че в деня след встъпването му в длъжност беше сключено Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия за периода 2014 - 2020 година.

Кабинетът полага огромни усилия да се възстановят добрите отношения с ЕК. Започнаха и разплащанията от националния бюджет по спрените ОП Околна среда и две от осите на ОП Регионално развитие. Това са необходимите стъпки от наша страна и се надяваме, че до края на октомври ще бъде постигнат пробив по ОП Околна среда, каза премиерът.

Изпълнен е ангажиментът на правителството да покаже реалната финансова ситуация в страната във всички сектори, отчете още проф. Георги Близнашки. Той отново изрази съжаление, че бюджетът не бе актуализиран от предходния кабинет и беше категоричен, че служебното правителство ще предложи актуализация на бюджета на следващото Народно събрание. Пренасочват се средства за разрешаването на неотложни проблеми, каквито са последиците от бедствията в страната през лятото, в подкрепа на гражданите, допълни министър-председателят и отново призова за национална солидарност с пострадалите.

Близнашки отново определи като катастрофална ситуацията в сектор Енергетика, където дефицитът може да достигне до 3.8 млрд. лева до средата на 2015 г., ако не бъдат предприети спешни мерки. Премиерът определи като изключително вреден експеримент административното задържане на цените на електроенергията, което сега налага плавно покачване на цените на тока.

Отново в изпълнение на поетите ангажименти беше създаден Енергиен борд към МС, който вече проведе първото си заседание, посочи премиерът. Чрез диалог между всички заинтересовани страни ще се търсят решения за ограничаване на загубите в тази сфера. Необходима е стабилизация в сектора и не трябва всичко да се прехвърля на гърба на обикновените хора, подчерта Близнашки.

Българска търговско-промишлена палата беше представена на заседанието от председателя на Управителния съвет Цветан Симеонов. В изказването си Цветан Симеонов поздрави служебното правителство за продължаването на социалния диалог в НСТС, и за важните проблеми, които са подложени на обсъждане.  Той изрази удовлетворение от присъствието на всички социални партньори и оцени извършения критичен анализ по отношение на изпълнението на Бюджета, разкритите слабости както по изготвянето му, така и по изпълнението на приходната и разходната част. И в двата раздела има изоставане в изпълнението.

Беше подчертано, че служебното правителство е пропуснало една добра възможност да направи икономия в бюджета, като се въздържи от назначения, съкращения, уволнения там където работата не върви според вижданията му и се въздържи от назначения, които могат да бъдат отложени и предоставени на следващото редовно правителство. Предвид намеренията на служебното правителство да подготви актуализация на бюджета, той отбеляза, че има изпълнение единствено в приходите от преките данъци, което доказва правотата в позицията на БТПП, че когато данъците са ниски, събираемостта е висока.

По отношение на разходите в бюджета, отбеляза, че те нарастват повече от приходите, и че не трябва да се пропуска възможността за оптимизиране на администрацията като се отиде към нейното намаляване, а не увеличаване. Цветан Симеонов припомни, че вниманието трябва да се насочи към т.н. Електронно правителство.

Когато се готви проект  за актуализация  не трябва да се отива в посока на увеличаване на заплатите и на минималните осигурителни прагове (МОД) по административен път в сектори, в които няма или не може да има споразумения. В някои икономически сектори има фирми в затруднено състояние, и при административно разпростиране на средния ръст на осигурителните прагове ще се достигне  до още по- тежки последици. В тази връзка бе напомнено, че правителството трябва да обърне особено внимание на просрочените задължения на държавата към бизнеса, които възлизат на 400 млн лева.  Също така бюджетите да бъдат  обвързани с постигането на определени цели и само тогава да се осигуряват като се обяви изрично, че  няма да се наливат пари в нереформирани сектори – това важи за администрацията като цяло, за енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионната система.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |