Събития Токът трябва да поскъпне много, но това ще става плавно

Токът трябва да поскъпне много, но това ще става плавно

Сряда, 03 септември 2014 г., 17:09
Размер на буквите

министърът на икономиката и енергетиката Васил ЩоновЦената на електроенергията трябва да се повиши с 50%, за да се компенсират натрупани до сега дефицити в сектора. Това обаче не може да стане отведнъж и затова смятаме, че е необходимо да се премине към няколкогодишен цикъл от постепенен ръст в цената на електроенергията за бита. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на отчета на икономическия екип на кабинета.

Той отново изнесе информацията, че към момента в Националната електрическа компания има дефицит от 2,9 млрд. лева, а до 30 юни 2015 година се очаква той да достигне близо 4 млрд. лева. Каква обаче ще бъде крайната цена на тока ще определи енергийният регулатор малко преди 1 октомври, допълни Щонов. В същото време тече пълнене на газохранилището в Чирен, но поради факта, че в системата няма пари, това става трудно, каза още енергийният министър.

За Южен поток той посочи, че работата по проекта е спряна изрично с акт на икономическото министерство. Появилата се информация, че газопроводът може да смени статута си от транзитен на добивен е неточна. Такива преговори са водени от кабинета на Пламен Орешарски, но до окончателно споразумение не се е стигнало. Няма проблем с това, че пристигат нови тръби за съоръжението, допълни Щонов. Те идват тук и ще се складират до евентуалното стартиране на обекта, стана ясно от думите на енергийния министър.

Друга тема от сектора - арбитражът между Росатом и НЕК за АЕЦ Белене е в решителната си фаза. В момента се разпитват свидетели в съда в Париж и до края на септември се очаква да бъдат обявени позициите на българската и руската страна, след което съдът да прецени, изтъкна вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |