Събития Производители на сирене и кашкавал могат да получат финансова помощ заради ембаргото на Русия

Производители на сирене и кашкавал могат да получат финансова помощ заради ембаргото на Русия

Сряда, 03 септември 2014 г., 13:53
Размер на буквите

Производители на сирене и кашкавал могат да получат финансова помощ заради ембаргото на РусияВ Европейския съюз се обмислят мерки в защита на млечния сектор, който също като производството на плодове и зеленчуци е засегнат от руското ембарго за внос на селскостопански продукти от ЕС. На Еврокомисията ще бъде предложено да издаде четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти.

Такова решение са взели Комитетът по Общата организация на селскостопанските пазари към ЕК и Експертната група по хоризонтални въпроси. Според първите два проекта фермерите ще бъдат подкрепени да складират масло и обезмаслено мляко на прах. Стопаните ще кандидатстват до края на 2014 година за такова подпомагане, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Помощта е 18,93 евро за тон масло за постоянни разходи и 0,28 евро на тон за всеки ден от складирането. За обезмасленото сухо мляко подпомагането е 8,86 евро на тон за постоянни разходи и 0,16 евро на тон за всеки ден от складирането. Помощта ще се отпуска, ако договорът за съхранение на масло и сухо мляко е със срок от 90 до 210 дни.

Следващият регламент удължава срока на публичната интервенция за масло и обезмаслено мляко на прах до 31 декември 2014 г. С четвърти делегиращ регламент се открива временно частно складиране на определени видове сирена. Очаква се документите да бъдат публикувани на 5 септември и да влязат в сила още на следващия ден – 6 септември 2014 г.
Българските производители на саламурени сирена и кашкавал ще могат да се възползват от помощта за частно складиране по последния регламент, информира investor.bg.

Изискванията са сирената и кашкавала да са минали периода на съзряване и минималният размер на партидата да е 1 тон. Преработвателите ще трябва да подадат до края на годината в Разплащателната агенция заявление, а преди това да са сключили и договори за съхранение на сирената със срок от 60 до 210 дни.

Подпомагането се отпуска до изчерпване на общия финансов ресурс за ЕС и се контролира от Разплащателната агенция. Целта на мерките е да противодействат на  смущенията на пазара след ембаргото. Цените на европейския пазар на мляко и млечни продукти показват, че руската забрана сериозно е засегнала този сектор и той се нуждае от време и помощ, за да се адаптира, уточняват от МЗХ.

От 1 септември Министерството на земеделието събира заявления от фермери, пострадали от ембаргото. Производители на плодове и зеленчуци обаче сигнализираха, че в земеделските служби все още не знаят как да приемат заявленията.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |