Събития България се нарежда сред ключовите нови пазари на фотоволтаични преобразуватели

България се нарежда сред ключовите нови пазари на фотоволтаични преобразуватели

Вторник, 05 януари 2010 г., 16:37
Размер на буквите

България е един от основните развиващи се пазари на устройства за преобразуване на слънчева енергия в Европа и ще бъде един от основните двигатели на ръста в сегмента през следващите 5 години. Другите пазари, за които се очаква значителен ръст, са Гърция, Португалия и Чехия. Общият обем на пазара в Европа се очаква да достигне 3,47 млрд. долара до 2015 г., сочи пазарно проучване, публикувано от Bharat Book Bureau.

Европейският пазар на фотоволтаични преобразуватели отчете значителен ръст през последните години, като нарасна до 2,5 млрд. долара през 2008 г. от 84 млн. долара през 2001 г. През този период той е растял със средногодишен темп от 62,19%.
Този ръст се очаква да се забави през 2009-2010 г. заради глобалната рецесия и заради настоящата ценова корекция на световния пазар на фотоволтаично оборудване, който включва и преобразувателите.
Основни фактори за развитие на пазара ще бъдат правителствените стимули и понижените цени на фотоволтаичните системи. Очаква се, че последващи технологични подобрения може да доведат до още 30-40% понижение на цените в сравнение със сегашните нива, пише Investor.bg.
Испания и Германия ще продължат да бъдат двата водещи пазара в Европа. Испания се покачи до първо място, измествайки Германия, и сега има дял от над 40% от европейския пазар. Делът на Германия е 25%, сочи докладът.
Според него глобалният пазар на фотоволтаични преобразуватели е доминиран от европейски играчи като италианската SMA Solar Technology, която е най-големият производител в света с дял от 44% в глобален план. Тя е следвана от Kaco New Energy с 10%, Fronius с 9%, Ingeteam Energy със 7% и Siemens с 6%.
Европа има шанс да се позиционира като основен производител в сегмента, главно благодарение на силната държавна подкрепа под формата на финансови субсидии, се казва в проучването.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |