Събития Българските фирми получиха 568 млн. евро като кредити от инциативата JEREMIE

Българските фирми получиха 568 млн. евро като кредити от инциативата JEREMIE

Понеделник, 25 август 2014 г., 13:31
Размер на буквите

Българските фирми получиха 568 млн. евро като кредити от инциативата JEREMIEОколо 568 млн. евро са отпуснати като кредити към малки и средни фирми в България по двете схеми – гаранционната и нисколихвената, на инциативата JEREMIE. Информацията е към края на юли 2014 г. С тези средства са финансирани над 6800 компании, показват данни на офиса на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Гаранционната схема, която започна реално да работи от октомври 2012 г., е усвоена напълно и предоставянето на заеми по нея е приключило. Срокът ѝ беше до 31 март 2014 г. При нея ЕИФ предостави общ гаранционен портфейл от общо 60,2 млн. евро на банки, кандидатствали пред фонда и одобрени за партньори (Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, СИБанк и Прокредит банк), като те отпускат кредитите със собствен ресурс, пише вестник Капитал.

Въз основа на тези гаранции банките имаха възможност да отпускат заеми с изисквания за по-ниска степен на обезпеченост в сравнение със стандартните им условия. Именно предоставянето на качествени активи за обезпечения е едно от затрудненията пред малките и средните предприятия в кризата предвид и обезценяването на самите активи. Данните на ЕИФ показват, че средната обезпеченост по портфейла по JEREMIE I е 48%. Обичайно исканите от банките обезпечения са над 100%.

Над 2/3 от средствата по нисколихвената схема, която започна през първото тримесечие на 2013 г., са усвоени. Срокът й е до края на 2015 г. При нея основно изискване към банките е да отпускат кредити с лихви, наполовина по-ниски от стандартните за съответната банка. Към края на юли среднопретеглената лихва, при която са се отпускали заемите по JEREMIE II, е била 3.9% спрямо 8.1% средно за пазара.

Банките партньори по нисколихвената схема са Алианц банк, ПИБ, Сосиете Женерал Експресбанк, Прокредитбанк, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, Банка ДСК. На интернет страниците на банките този тип кредити присъства в продуктовите им секции за малки и средни предприятия с изключение на Уникредит Булбанк. Тя напълно е приключила ресурса по програмата. Според източници на Капитал Първа инвестиционна банка също е разпределила средствата, Алианц банк и Райфайзен имат още малко, за да изпълнят на 100% портфейла си. Още ресурс по схемата имат и Сосиете Женерал Експресбанк, Прокредитбанк и Банка ДСК.

И по двете схеми се финансират проекти за инвестиционни и оборотни цели от всички сектори на икономиката. Средствата не може да се използват за рефинансиране на вече съществуващи задължения по кредити или към доставчици.

Двете схеми са по инициативата Съвместни европейски ресурси за микро-, малки и средни предприятия, JEREMIE и се осъществяват чрез оперативна програма Конкурентоспособност, като са за изминалия програмен период 2007 - 2013 г. Съфинансирани са от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Управляващият орган по инциативата JEREMIE е Европейски инвестиционен фонд.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |