Събития Пшеницата от реколта 2014 - рекордно количество, но с по-ниско качество и цени

Пшеницата от реколта 2014 - рекордно количество, но с по-ниско качество и цени

Петък, 15 август 2014 г., 16:45
Размер на буквите

Пшеницата от реколта 2014 - рекордно количество, но с по-ниско качество и цениСветовната реколта от пшеница и царевица през настоящата пазарна година ще бъде огромна по количество, макар и на много места да е с понижено качество (специално при пшеницата). Съответно ниските цени на зърното от основните износители се очаква да се запазят.  

Допълнителен фактор, който има потенциал да потисне търсенето, а заедно с това - и цената на основните фуражни култури, се явява руското ембарго върху вноса на селскостопански продукти от САЩ, ЕС, Норвегия, Канада и Австралия заради ограничената по този начин търговия с месо и млечни продукти.

С напредване на жътвата в Русия и Украйна се активизира предлагането на пшеница в Черноморския регион. В руските черноморски пристанища цената на фуражната пшеница падна до USD 202/тон при условия на доставка FOB. Премията за хлебна пшеница с добри показатели (12,5% протеин) е висока – в рамките на 45 - 50 долара за тон.
През втората седмица на август цената на хлебната пшеница за износ от Украйна се движи около 248 долара за тон, а на фуражната падна под 200 долара за тон при условия на доставка FOB, информира сайта на Института за пазарна икономика.

През септември 2014 г. не се очакват особени промени в цените на пшеницата в Черноморския регион. Пазарни играчи споделят, че не очакват поскъпване, по-голямо от 20 - 30 долара за тон в рамките на селскостопанската година.

В България царевица и слънчоглед от новата реколта вече се търсят, съответно с доставка през октомври и ноември, но предлаганите цени трудно ще задоволят производителите - 200 лева за тон и 400 - 450 лева за тон от място. Трудно е обаче да се очакват по-добри. При огромното производство на фуражни култури през тази година (голяма част от произведената пшеница в Европа няма да е с достатъчно добри показатели) и ниските цени при маслодайните семена и палмовото масло фермерите ще трябва да преглътнат предлаганото от пазара.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |